EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Слаб интерес към €35 субсидии за чартъри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слаб интерес към €35 субсидии за чартъри

mail11:10 | 16.09.2020прегледи 505 коментарикоментари 0


С

Интересът към държавната помощ за подпомагане на туроператорите, които организират чартърни полети с чужди туристи до България, е изключително слаб. Това показва справка на Министерството на туризма, с която TravelNews разполага. До 10 септември са постъпили само 9 броя заявления за предоставяне на субсидии от 35 евро на доведен турист, обясниха от ведомството. В момента подадените заявления, както и необходимите придружаващи документи са в процес на оценка. На страницата на Министерство на туризма предстои да се оповестява ежемесечно информация за броя на пътниците, пристигнали в България, за които туроператори са поискали държавна субсидия.

За въвеждането на мярката настояваше от години целият туристически бизнес. Тя беше оповестена като антикризисна мярка с цел привличането на чужди туристи по българското Черноморие. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова побърза да я стартира още със стъпването си в длъжност. Сега излиза, че българските и чуждите туроператори нямат голям интерес към нея. Някои компании обясниха, че планират да подадат документи до края на септември, а други през октомври или ноември, след окончателното приключване на чартърните програми.

Със сигурност целият бюджет по мярката няма да бъде реализиран от този първи етап, който покрива летния сезон на 2020 г. Правителството осигури 55 млн. лв. за помощта, която важи за периода от 14 май до 31 декември 2020 г. Този бюджет е определен на база прогнозен брой очаквани организирани туристически посещения на чуждестранни туристи - около 795 000 гости. До края на август броят на пристигналите чужди туристи по морето е 372 000, показват данните на Министерството на туризма.

Вицепремиерът Марияна Николова вече оповести, че ще настоява мярката да продължи да работи и през 2021 г. с цел да подпомогне привличането на повече чужди туристи през зимния сезон и през следващото лято.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg