EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скъпо правосъдие, разочароващи резултати

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скъпо правосъдие, разочароващи резултати

mail18:20 | 17.06.2011прегледи 1261 коментарикоментари 0


България харчи огромни пари за правосъдие и сигурност, но резултатите в тези сфери са повече от разочароващи, това е основен извод в изследване: „Цената на правосъдието в България – оценка на обществените разходи за правосъдие и вътрешен ред 2009 -2010 година”, изготвено от институт „Отворено общество". Според авторите и МВР, и съдебната система изразходват голяма част от бюджета си за издръжката на прекалено многоброен персонал.

                                                              Бюджет на МП, хил. лв.


Източник: Програмен бюджет на МП за 2008 г.; Проектобюджет за 2011 г.

Българската съдебна система е много добре финансирана в сравнител¬на перспектива. Според Евростат България е първенец по разходи за съдебна система – и като дял от БВП, и като дял от държавния бюджет. Данните на CEPEJ също потвърждават отно¬сително високото ниво на финансиране на съдебна¬та система – България е на трето място по разходи на човек от населението като дял от БВП на човек от на¬селението от 38 страни. За последните години увели¬чението на разходите за съдебна власт в България също е по-бързо от увели¬чението на този тип разхо¬ди в повечето страни.
При финансирането на съдилищата България е сред първите седем стра¬ни по този показател от 38 страни, за които има данни. По отношение на финанси¬рането на прокуратурата България е на първо място сред всичките 38 страни, включени в изследване¬то на CEPEJ.
Авторите сравняват бюджета, който държавата отделя за МВР, съдебната система, Министерството на правосъдието и други органи, като след това изчисляват и доверието на народа към тези институции. Полицията и съдът са с рекордно нисък в ЕС процент на доверие.
                                                 Общо разходи за правосъдие, хил. лв.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161