EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Скоростно леко метро във Варна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скоростно леко метро във Варна

mail11:10 | 30.04.2021прегледи 996 коментарикоментари 0


Новият проект за разширение на бул. "Цар Освободител" до летището е в ход! Готово е предпроектното проучване, което включва и изграждане на скоростен екологичен транспорт (леко метро) до Индустриална зона Варна, това съобщи кметът на града Иван Портних в социалните мрежи..

Този проект е от ключово значение за града, защото гарантира облекчаване на трафика, осигуряване на бърз, модерен и ефективен транспорт и подобряване на качеството на въздуха. В проучването е направен е подробен анализ на трафика, на пътникопотока, както и индикативен разчет за новите работни места, които ще бъдат открити в промишлените зони и в Индустриална зона Варна.

Описани са 5 етапа за развитие на скоростния екологичен транспорт, с обща дължина на трасето от 62,2 км.

Първият етап е от бул. „Цар Освободител“ / бул. „Христо Смирненски до Летище Варна - дължина 6,6 км.

Втори етап е от Летище Варна до Индустриална зона Варна - 16, 6 км

Трети етап - бул. „Цар Освободител“ / бул. „Христо Смирненски" до жп гарата във Варна и Пристанище Варна - Изток - 4, 4 км.

Четвърти етап - бул. „Цар Освободител“ / бул. „Христо Смирненски - до Златни пясъци - 18 км

Пети етап - от Летище Варна - до Приселци (Камчия) - с дължина 16,6 км.

В предпроектното проучване са представени общи сведения за леките градски железници в Европа и по света за градове, които са близки по население и натовареност на транспортната система до Варна - от Германия, Белгия, Дания, Нидерландия, САЩ.

Поради относително високата превозна способност (около 20 хил. пътници в час), значително по-малкия размер на инвестициите и не на последно място, кратките срокове на строителство, леките градски железопътни системи от типа на леко метро, намират все по-широко приложение и е силно препоръчително за Варна

Приоритет на ЕС и на програмите, които се отварят в момента за следващия период, е стимулирането на нови екологични системи за транспорт в градски условия. Нашият проект е съобразен изцяло с тези изисквания, което ще ни даде възможност да кандидатстваме за европейски средства за изграждането на леко метро

Предстои документът да бъде разгледан на експертно обществено обсъждане.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg