EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Скоростен влак от Сараево

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скоростен влак от Сараево

mail12:08 | 04.07.2022прегледи 1225 коментарикоментари 0


Сезонният високоскоростен влак потегли от жп гара Сараево за Плоче след прекъсване от почти десет години. По този повод премиерът на Федерация Босна и Херцеговина (ФБиХ) Фадил Новалич каза, че пътуването по този участък е едно от най-интересните не само в Европа, но и в света, предаде специално за БТА босненската агенция ФЕНА.

Новалич посочи, че е съвсем ясно, че в развитите страни "гръбнакът" на транспорта са железниците, а не автомобилният транспорт.

„И ние се грижим за нашите железници, за да могат да поемат тази роля, като те вече са поели ролята на товарен транспорт. Ние сме регионален лидер в товарния транспорт с превоз от милиони тонове“, каза министър-председателят на ФБиХ.

Той подчертава, че правителството на ФБиХ има сериозни и големи планове и намерения, по отношение на железниците на ФБиХ и че откакто е на поста, планира преструктурирането на тази компания.

Днешната церемония, добави Новалич, е посветена на увеличаването на международния пътнически транспорт.

„Сега преговаряме с железниците на Република Сръбска и Република Хърватия за високоскоростен влак и до Загреб“, каза Новалич.

Генералният директор на босненските железниците Енис Джафич каза, че това е първият международен високоскоростен влак по маршрута Сараево-Плоче и напомни, че след 8,5 години най-накрая е постигнато споразумение с Хърватския железопътен пътнически транспорт за повторно отваряне на международна линия.

Той съобщи, че линията Сараево-Загреб ще се движи по ново разписание. До декември, когато влиза в сила то, ще се работи по техническа подготовка, създаване на влаков капацитет и персонал, който ще е необходим за възстановяването на тази международна линия.

„Железниците на ФБиХ се стремят да изпълнят задълженията си към икономиката и пътниците, за да направят транспорта възможно най-удобен, икономичен и достъпен и доказателство за това е, че през последните седем години регистрираме постоянен ръст на пътническия превоз, както и увеличаване на превозените товари“, каза Джафич.

„За първи път транзитни стоки от Босна и Херцеговина отиват за Сърбия, Унгария, Чехия и Словакия през пристанище Плоче, което доказва нашата стабилност“, завърши той.

Влакът Сараево - Плоче ще се движи в петък, събота и неделя. Той тръгва от Сараево в 7:15 ч. и пристига в Плоче в 10:36 ч. Обратно влакът тръгва от Плоче в 18:26 ч. и е в Сараево в 21:51 ч. Цената на двупосочния билет е 41.40 конвертируеми марки, а в едната посока е 25 конвертируеми марки.

Пътниците, които искат да пътуват с този влак, трябва да си купят билет не по-късно от 14.00 ч. на предходния ден, като предоставят своето име и фамилия, година на раждане и номер на паспорт.

Билети се продават на специални места в Сараево, Хаджичи, Конич, Мостар и Чаплина. Тази процедура е задължителна с цел по-ефективен митнически контрол и съкращаване на времето при преминаване на държавната граница между Босна и Херцеговина и Република Хърватия в Чаплина.

Възстановяването на тази линия е продължение на една 120-годишна история, прекъсната през 2013 г.

Железопътната линия от Сараево до Плоче е започната от Австро-Унгария, продължена от Кралство Югославия и завършена от Социалистическа федеративна република Югославия. Железницата е изградена на няколко етапа и е един от най-големите транспортни и инфраструктурни проекти на миналия век.

Линията е дълга почти 200 километра, с 27 жп гари, 71 моста и 106 тунела. Тунелите са дълги около 37 километра, като най-дълъг – над 3 км - е тунелът „Иван“, прокопан през едноименната планина.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg