EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Скок на икономическото доверие в ЕС и еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Скок на икономическото доверие в ЕС и еврозоната

mail08:02 | 29.03.2024прегледи 459 коментарикоментари 0


През март 2024 година индикаторът на икономическото доверие е нараснал, както в ЕС (+0,7 пункта до 96,2 пункта), така и в еврозоната (+0,8 пункта до 96,3 пункта), се посочва в прессъобщение на Европейската комисия (ЕК).

В ЕС повишението на индикатора на икономическото доверие е било задвижвано от подобрено доверие сред търговците на дребно, потребителите и  в по-малка степен мениджърите в сектора на услугите и промишлеността, а доверието в строителството е останало стабилно.

Индексът на доверието в промишления сектор е нараснал до -8,8 пункта спрямо -9,4 пункта през февруари, съобщи ДПА.

Индексът на доверието в сектора на услугите се е повишил до 6,3 пункта спрямо 6 пункта преди месец, тъй като очакванията на мениджърите за търсенето са нараснали. 

Доверието сред потребителите е продължило да се възстановява благодарение на по-оптимистичната гледна точка относно миналата ситуация на домакинствата, очакваната бъдеща финансова ситуация и не толкова песимистичните им прогнози за общата икономическа ситуация. 

Индексът на потребителското доверие е бил -14,9 пункта през март, което  е увеличение спрямо -15,5 пункта през февруари. Данните съвпадат с предварителната прогноза и са най-високите от февруари 2022 година. 

Сред най-големите икономики в ЕС индикаторът се  е подобрил отчетливо във Франция (+2,6 на сто) и в по-малка степен в Италия (+1,5 на сто) и Германия (+0,9 на сто). Той се е влошил в Нидерландия (-0,7 на сто) и Испания ( -0,4 на сто) и е останал в голяма степен стабилен в Полша (+0,3 на сто).

Индикаторът за очакванията за заетостта остава стабилен за втори пореден месец и в ЕС, и в еврозоната (+0,1 пункта до 102,3 пункта в ЕС и до 102,6 пункта в еврозоната)

Индикаторът за очакванията в заетостта се запазва почти непроменен над дългосрочната средна стойност. Не толкова големите планове за заетост сред мениджърите в сектора на услугите са били компенсирани с по-значителни намерения е търговията на дребно и строителството. Плановете за заетостта сред мениджърите в промишлеността са се запазили стабилни. Очакванията за нивото на безработица, които не са включени в основния индикатор, са се подобрили. 

Очакванията за продажбените цени са намалели рязко в търговията на дребно, строителството и услугите, а промишлеността са се увеличили незначително. Независимо от това очакванията за продажбените цени са продължили да са под дългосрочната средна стойност само  в промишления сектор. Очакванията на потребителите за цените през идните 12 месеца са намалели, а възприятието им за динамиката на цените през последните 12 месеца е продължило с низходящата си тенденция, започнала през април 2023 година./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158