EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Синдикални протести в Аржентина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Синдикални протести в Аржентина

mail07:35 | 29.12.2023прегледи 772 коментарикоментари 0


Хиляди синдикални членове излязоха по улиците на аржентинската столица, за да протестират срещу указа на президента Хавиер Милей, въвеждащ широкообхватна дерегулация и строги мерки за икономии с цел съживяване на борещата се с тежки проблеми икономика на Аржентина, предаде Асошиейтед прес.

Профсъюзите поискаха съдът да спре мерките, които отнемат част от механизмите за защита на трудещите се, но съдия отхвърли обжалването им с аргумента, че указът все още не е влязъл в сила. 

Аржентинските синдикалисти оспорват правото на Милей, който сам определя себе си като анархокапиталист, борещ се срещу "политическата каста" в Аржентина, да въвежда мерки с извънредни укази. По този начин той заобикаля парламента, където партията му разполага с едва неколцина депутати.

"Не поставяме под съмнение легитимността на президента, но искаме президент, който да спазва разделението на властите", каза Херардо Мартинес, генерален секретар на синдиката на аржентинските строители.

След като встъпи в длъжност на 10 декември след внушителната си изборна победа, Милей обезцени паричната единица на Аржентина с 50 на сто и оряза транспортните и енергийните субсидии; той обяви и че правителството му няма да поднови договорите на над 5000 наскоро наети държавни служители и предложи да бъдат отменени или преработени около 300 закона.

Милей казва, че иска да преобрази аржентинската икономика и да намали държавния сектор, за да реши въпроса с растящата бедност и годишната инфлация, която се очаква да достигне 200 процента до края на годината.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg