EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Символите на Великден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Символите на Великден

mail11:05 | 02.04.2010прегледи 1583 коментарикоментари 0


Диана Трасиева, Явор Иванов
Мартин Аначков от години работи в малка пекарна в София. Той разказва, че хората са склонни да чакат с часове, за да купят току-що излязъл от пещта козунак. „Правим само един вид  – традиционен със стафиди, който струва 1.50 лв. за половин килограм и 3 лв. за цял. Използваме истински продукти, само с тях се получава традиционният козунак, който се тегли на конци, но заради кризата се наложи цената да се запази като миналогодишната.”
Козунакът се обогатява с годините и днес се предлагат обредни хлябове със стафиди и ядки, с портокалови кори, с какао и локум, с желирани плодове, парченца шоколад и дори с шоколадова глазура.
На пазара има много вносни козунаци, които са със значително по-скъпи.  Италианският панетоне струва между 6 и 8 лева за 500 грама. Той задължително съдържа ядки и прилича на кекс. Друг вид идващ от Италия е т.н. великденски сладкиш, който наподобява торта с шоколадова глазура. Освен по-екзотичен вкус тези козунаци съдържат и по-голямо количество консерванти, за да издържат с месеци.
Според експерти цената на половин килограм качествен козунак не може да бъде по-малка от 2,50 лв., като на пазара има различни видове чиито цени варират от 1 лев до над 15 лева. Разликата в стойността им се дължи най-вече на по-евтините готови смеси, които улесняват производителя, но съдържат повече консерванти. Тази година, подобно на миналата, се българите ще изядат 4 милиона козунака.
В България козунакът е дошъл през 1915–1920, докогава за празника са се месили хлябове, наричани колак, пармак, кравай.

Козунакът се замесва рано сутринта в събота, а се яде чак в неделя, след Възкресение
Всъщност козунаците, които са символ на разпването на Христос, са един от символите, които бележат Великден. Освен тях боядисани яйца, зайчета с кошници, агнето, великденските паради са част от елементите за празника.
Според древните народи шарените яйца символизират вселената, те са боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. Като християнски религиозен символ яйцето олицетворява гробницата на Христос и отместения камък от входа й. По-късно значението му се променя и се възприема като символ на раждането на човека от природата.
Традицията на великденския заек е от езически времена, като той се свързва с плодородието и изобилието, а в древните ритуали и вярвания - и с луната и нейните цикли.
Агнето е  важен символ за Великден в Централна и Източна Европа, защото представя Исус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресението. Църквата  представя Спасителя като Божи агнец. В много домове традицията изисква да се яде агнешко на първия ден след 40-дневния пост.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047