EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Силна ли е турската икономика?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Силна ли е турската икономика?

mail10:40 | 16.10.2017прегледи 6754 коментарикоментари 0


По официални данни на Турския статистически институт Turkstat, през второто тримесечие на 2017 БВП на страната е нараснал с 5,1 процента спрямо същия период на миналата година. За сравнение: сред страните от Г-20 само Китай и Индия имат по-добри показатели. С най-голям принос за турския ръст е търговията с ЕС, който е най-важният външнотърговски партньор на Турция. Износът за страните от ЕС е нараснал с повече от 9 процента - от 5,5 милиарда долара през август 2016 на 6,3 милиарда долара през август 2017 година. Най-много стоки Турция продължава да изнася за Германия - на стойност 1,34 милиарда долара.

Според статия на Дойче Веле въпреки добрите данни, шефът на германската външнотърговска камара в Истанбул - Ян Ньотер - е сдържан в оценките си: "Икономическите отношения между Германия и Турция се смятат за стабилни и почти непоклатими, само че в основата им започват да се появяват първи пукнатини. Бизнесът се нуждае от стабилност и правова сигурност - като гаранция за дългосрочните инвестиции. Средните германски фирми обаче междувременно се съмняват в наличието на тези два фактора ", казва Ньотер.

Хамбургският социолог Яшар Айдън вижда няколко различни причини за това недоверие: "Политическите събития в Турция, и най-вече провалилият се опит за преврат, референдумът за промяна на конституцията и политически сътресения просто изместиха вниманието и не оставиха никакво място за нужните икономически реформи", казва той. Друг проблем Айдън вижда на самия връх на държавното управление: с постоянните си искания за ниски лихвени проценти президентът Ердоган прибягва до един вид "икономически популизъм" с цел да задържи собствената си популярност сред турците.

При това турската икономика се нуждае от спешни реформи. Това си личи и от следните цифри:

Безработицата в страната е устойчиво висока – близо 12%; инфлацията през септември е надхвърлила 11%; външнотърговският дефицит възлиза на 4,6 милиарда евро – и се е увеличил с почти 23 процента само през последната година. Турция има и голям вътрешен дълг - през следващите 12 месеца е падежът на общо 144 милиарда евро. И не на последно място: в Турция работят едва около 28% от жените, докато в страните от ОИСР средната стойност е 48,5%.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg