EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Североизтокът - място за каберне фран и пино ноар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Североизтокът - място за каберне фран и пино ноар

mail09:10 | 20.04.2022прегледи 1854 коментарикоментари 0


Североизтокът на България определено е мястото за любителите на бялото вино - за нежните каберне фран и пино ноар в стил Стар свят. Това разказва Ивайло Катерски от Българската асоциация на винените туристи за впечатленията си за Североизточния лозаро-винарски регион на България като винен маршрут.

Той припомня, че климатът на Североизточния регион е предимно континентален поради широката Дунавска равнина – равнинна зона с леко хълмист пейзаж в някои части, а приближавайки се до Черно море на изток, влиянието му става все по-силно.

Във Велико Търново - на Самоводската чаршия, може да се намери откритият Винен дегустационен център, където може да се избира сред доста местни вина - включително и от изби, които не са отворени за посетители. Те ще бъдат комбинирани с внимателно приготвени мезета. Подземното пространство, подобно на изба, се използва също за дегустационни курсове и винени обучения, допълва Катерски.

Само на 15 минути път с кола южно от Велико Търново се намира Ялово в едноименното село. Тази занаятчийска винарна е основана от Антон Танев и от енолога Димитър Димов. Последният е един от най-страстните търсачи на изгубени местни сортове, като кокорко. С промяната на режима през 1944 г. много качествени сортове са заменени от по-плодородни, в преследване на целта да се произвеждат огромни количества. Домът на Ялово е селското училище, построено първоначално през 1938 г. и превърнато в изба преди няколко години. Посетителят ще намери пъстро портфолио от вина и етикети. Между другото от десетина жители населението на селото вследствие на пандемията е нараснало до над 80, посочва Катерски.

Недалеч, близо до град Елена (известна в цяла България предимно с Еленския бут), се намира и друго атрактивно винено място - семейната винарска изба Марян, основана през 2010 г. Историята на селото със същото име е свързана с легендата за Кера Тамара - дъщеря на един от най-успешните български владетели цар Иван Александър. Кера Тамара е и една от известните марки на избата. Стефан Чоранов - очарователният винопроизводител и приятел на семейството, е създал през годините някои наистина добри вина: шардоне, оранжево вино, совиньон блан (включително и отлежал в дъб), местния димят и някои отличителни червени кювета. Винарната купува грозде от различни места в страната, но си се причислява към Северна България.

Съвсем близо до друг красив град Русе, на река Дунав край село Мечка, се намира "Севън Дженерейшънс" (Seven Generations). Виненият проект е сбъднатата мечта на Любен Рабчев - осъществява я, след като се връща в България след 40 години в САЩ. Той основава това красиво място, следвайки винените традиции на семейството си. Много отдавна, през 1878 г., млад мъж на име Илия Рабчев напуска семейството си в България и заминава за Франция, за да учи винопроизводство. Четири години по-късно Илия се завръща в село Бяла черква и основава фамилната винарска изба Рабчев. Скоро тя се превръща в най-големия производител на вина и спиртни напитки в региона.

В наши дни имението край Дунава включва и уютен хотел с изключителна гледка към реката. "Не пропускайте червеното им кюве и вината от каберне фран; белите им вина са свежи и приятни - точният акомпанимент към прясната и много вкусна речна риба", препоръчва Ивайло Катерски. Освен това ресторантът с прекрасна панорамна тераса се слави с истински вкусна храна. В региона трябва да се посетят и Ивановските скални църкви, построени през XIII век (обект на ЮНЕСКО), Басарбовския манастир, крепостта Червен, пътеките в Природен парк "Русенски Лом" и други.

В близост до град Шумен се намира Царев Брод - една от българските изби, чиито вина са сред най-отличителните у нас благодарение най-вече на талантливия и всеотдаен винопроизводител Николай Кръстев. Той е единственият, който винифицира сорта гергана (кръстоска между димят и мускат отонел). "Но трябва да опитате цялото портфолио на избата и дори техния совиньон блан", изтъква още Катерски. По думите му Царев Брод притежава най-старите насаждения от совиньон блан у нас, които са засадени през 2001 г. Други акценти са виното "Пет-Нат" (Pet-Nat). Това е естествено пенливо вино, правено по древна технология. Освен това там се предлагат шардоне и ризлинг (включително ледено вино) и някои отлични вина от пино ноар. "Тук трябва да споменем две основни забележителности в района, които не се нуждаят от представяне – Мадарският конник и паметникът "Създатели на българската държава", пише още Катерски от Българската асоциация на винените туристи.

Следващата ни дестинация е "Салла Естейт", която всъщност е много близо до Черно море. Главен енолог тук е друг реномиран майстор на изящните бели вина, но и на каберне фран и пино ноар. Катерски припомня, че Анелия Христакиева беше избрана за енолог на годината през 2019 г. Това е престижна титла, защото победителят се определя от самите енолози. Комплексът на Салла включва няколко стаи за настаняване и ресторант. Собствениците обожават конете и развъждат рядката за страната ни порода липицанер, а някои от тях участват в състезания (и ги печелят). Комплексът е съответно много подходящ за любители на коне и за деца – също и поради големите пространства. Не е за пропускане мястото за пикник на Салла, на 3-4 км от винарната, над лозята им, откъдето се открива прекрасна гледка към хълмовете наоколо. 

В центъра на Варна едно от лицата на модерното и качествено българско вино, опитният сомелиер Марин Атанасов отвори неотдавна чудесен винен бар с нетрадиционно име – "Уайнграунд Ботълс анд Бийнс" (Wineground Bottles & Beans). Пак в същия жанр, но във Велико Търново, на главната улица, водеща към Царевец, се намира уютният винен магазин с прекрасно обзаведен бар/място за дегустации на втория етаж - "Вино Веритас" (Vino Veritas). Недалеч от Търговище пък е симпатичната изба Шато де Берже, която неотдавна "побългари" името си на Вила Овчарово. Освен качествени вина, тук се предлага и хотелско настаняване. Близо до Силистра, в сърцето на Добруджа, е Винарска изба Опрев. Добрите им чисти сортови вина може да се опитат в комфорта на тяхната къща за гости Добротица. В същия район е и крафт виненият проект на братя Боеви – "Розов Пеликан" (Pink Pelican). Името е благородно свързано с резервата "Сребърна" (ЮНЕСКО) и защитения вид птици розов пеликан. За дегустации ползват луксозния и достолепен хотел "Дръстър" на самия дунавски бряг.

Близо до черноморското село Кранево е разположена "Винарска изба Варна" - те редовно посрещат гости за дегустация на елегантните им свежи вина (с акцент върху бели и розе), като най-често лично технологът Тихомир ще Ви посрещне и разходи из красивата винарна. А Шато Бошнаков до Варненското езеро, като и те създатели на изключително интересни бели вина, също посрещат гости, но в проект е и дегустационна за 60 - 70 души, която планират да отвори врати в близко бъдеще. Още една изба във Варна заслужава внимание. Винарна "Одесос" е създадена от двама братя Владислав и Георги – модерни млади хора, които освен, че залагат на рок-енд-рол визията, са и талантливи енолози.

В Русе пък се намира Винарска къща Левент – култово място с уникална атмосфера, разположено в бившия османски форт на върха, до телевизионната кула. За съжаление, в момента работи само производствената част, но всички се надяваме скоро да бъдат отворени и за посетители - както винарната, така и ресторантът, посочва Катерски.

Вината от Североизточна България без съмнение се подобряват постоянно и непрекъснато. Регионът дори тласка България в правилната посока – към съвременните тенденции в света, които накланят везните към нежни и елегантни вина, по-малко дъбови, със сортови и тероарни изражения. В Североизточна България вече работят заедно и активно като единна дестинация за винен туризъм. Второто им поред съвместно участие на професионалното изложение "Уайн енд Спирит Шоу" (Wine & Spirits Show) само преди седмица, организирането също за втори път на Дни на отворените врати на Североизток на 21 и 22 май, и най-вече издадената винена карта са първите важни стъпки в тази посока, завършва Ивайло Катерски от Българската асоциация на винените туристи./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg