EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

СДС е против проекта за нефтопровод през Бургас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СДС е против проекта за нефтопровод през Бургас

mail17:17 | 08.12.2009прегледи 527 коментарикоментари 0


Правилно е решението на премиера Бойко Борисов, МОСВ да се произнесе по проекта „Бургас – Александруполис”, според Мартин Димитров, председател на Комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм към Народното събрание.
Ако този проект ще засегне екологично България – защо да го правим? Ако ще засегне българския туризъм - защо да го правим? Аз съм съгласен с това - ако проектът не издържи екологичния тест, а той няма да го издържи, да се сложи точка, коментира Димитров, цитиран от агенция Фокус.
Позицията на СДС е категорично против проекта за нефтопровод, още повече на местно ниво е показана позиция против реализацията му.
По проекта „Бургас-Александруполис” много се радвам, че си уеднаквихме позициите с ГЕРБ, че този проект е опасен за околната среда и икономически неефективен. По проекта за АЕЦ „Белене” ние сме още по-резервирани, отколкото ГЕРБ, защото с тези руски технологии, които се предлагат, проектът за нас също е неефективен и създава повече проблеми, отколкото решава, каза Димитров.
По думите му – очевидно, че подписаните до момента по проекта документи от правителството на Сергей Станишев не са защитили националния интерес и това е големият проблем.
В този си вид „Бургас-Александруполис” не е изгоден, за АЕЦ „Белене” също са изхарчени много пари до момента, близо милиард лева, без концепция за финансиране. Хвърлят се страшно много пари в тези проекти, само и само да се угоди на руснаците – това е била стратегията на Станишев. Крайно време е да защитаваме националния интерес, за това са ни избрали хората, заяви той.
Според Мартин Димитров, „Набуко” е важен алтернативен проект, за да не остават хората на студено, когато по една или друга причина спре руският газ.
По повод обявеното от премиера Бойко Борисов намерение за съгласуване с президента на една обща стратегия по енергийните проекти, той каза, че ролята на държавния глава е по-малка от тази, която ще играе парламентът. Според него е по-важно между Синята коалиция и ГЕРБ да се получи сериозен дебат за енергийна стратегия.
„По предложение на СДС и Синята коалиция енергийната стратегия няма да бъде приемана само от правителството, а ще минава през парламента и това е по-важната съгласувателна процедура, бих казал истинската”, каза Мартин Димитров.




 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4187