EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Сделки за 75 хил.лв. за чистопородни овце и кози

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сделки за 75 хил.лв. за чистопородни овце и кози

mail10:05 | 14.05.2018прегледи 1391 коментарикоментари 0


Над 130 000 души събра Седмият Националния събор на овцевъдите в България. Единственото по рода си у нас събитие се проведе преди дни край Петропавловския манастир до Лясковец и бе най-успешното издание от старта на формата до сега.

На събора дойдоха хиляди фермери и посетители от цялата страна, както и много от постоянно живеещите в страната чужденци. Във формата се включиха и  представители на браншови организации от Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Германия, Дания, Израел, Испания, Италия, Литва, Латвия, Македония, Молдова,  Румъния, Сърбия, Чехия и Финландия. На кръгла маса те дискутираха предизвикателствата пред младите овцевъди и козевъди и пред младите потребители и очертаха общи действия за стимулиране на отрасъла на общоевропейско ниво.

 Насърчаването на потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини бе във фокуса на тазгодишния събор на овцевъдите, който премина под мотото „Българските храни от български суровини“. Затова и най-интересна за посетителите бе зоната за директни продажби, където 30  животновъди от цялата страна, преработващи собствено мляко, предлагаха свои продукти от овче и козе мляко.

 Сделки за над 75 000 лева  сключиха фермери на аукциона на чистопородни овце и кози.  Продадени бяха 100 агнета за разплод,  40 мъжки разплодници и над 30 животни за разплод. Националната овцевъдна и козевъдна асоциация договори и износ за Македония на разплодни овце и кози.

 Сред големите атракции на събора бяха изложенията на различни породи овце, кози  пастирски кучета, коне  и различните фермерски състезания. За първи път в надпреварата по ръчна стрижба с овчарска ножица се включи жена. Това бе Василена Георгиева от Нови пазар, която се конкурираше и с баща си Георги Кръстев . Василена се класира в челната тройка на стрижбата и получи специална поощрителна награда.

 23-ма участници, от които 9 млади дами, се включиха в състезание по ръчно доене на овце. За първи път в това съревнование имаше и деца. 9-годишната Румяна Руменова от Бургас и 10-годишния Александър Куцаров показаха завидени за възрастта им хъс и умения.

  Състезания по теглене на товари от коне-тежковози, по ръчно обезкостяване на агнета, различни кулинарни атракции, нестинари, хоротеки и различни концерти забавляваха посетителите през трите дни на събора. 

  60 майстори се включиха в занаятчийското изложение, а над 2000 изпълнители се изявиха на сцените на Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“.

      Край Петропавловския манастир имаше музейни експозиции, изложение на селскостопанска техника и оборудване, фотографски изложби и още много забавления.  

       Националният събор на овцевъдите в България се провежда ежегодно от 2011 година и е най-големият животновъден форум в страната. Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКАБ), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и  горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg