EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сделката Eurobank - Alpha Bank и България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сделката Eurobank - Alpha Bank и България

mail18:05 | 29.08.2011прегледи 3039 коментарикоментари 0


Втората и третата по големина банки в Гърция - Eurobank и Alpha Bank - днес потвърдиха сливането си, което ще доведе до създаването на най-голямата банка в страната и ще укрепи целия гръцки банков сектор, предаде Франс прес.

В България Alpha Bank има 120 офиса, от които 33 са в София. Пощенска банка (с юридическо име "Юробанк И Еф Джи България" АД) притежава над 220 офиси, като тя е една от петте най-големи банки в България наред с Уникредит, ДСК, Райфайзенбанк и ОББ.

Управителните съвети на двете банки в Гърция обявиха, че са постигнали споразумение за сближаване чрез сливане на двете дружества, се отбелязва в общо комюнике на компаниите. В съобщението е посочено, че акционерите на Eurobank ще получат 5 нови акции на Алфа за 7 на Eurobank, като по този начин сегашните акционери на Алфа получават 57,5 % от капитала на новото дружество, а акционерните на Eurobank - 42,5 %. Точната сума на участието на катарския фонд не се оповестява. В комюникето обаче той е определен като един от тримата основни акционери на новото дружество, наред с фамилиите Костопулос (Алфа) и Лацис (Юробанк). Трите страни ще участват в проект за увеличаване на капитала до около 3,9 милиарда евро, уточняват двете банки. Сливането трябва да приключи до края на годината. Председател на Управителния съвет на новото дружество се очаква да бъде Янис Костопулос (Алфа). След потвърждаването на споразумението гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос приветства положителното развитие на събитията, доказващо динамиката и перспективите на гръцкия банков сектор. "Важно е също така участието на Катар с инвестиции в Гърция,което изпраща в чужбина послание на доверие" в икономиката, допълни министърът.
Точно преди една година гръцкият GR Reporter съобщи за подготвяното сливане на Eurobank EFG с Alpha Bank, но то бе опровергано от топ-мениджър на първата на Международния солунски панаир, но гръцките медии продължават да твърдят, че контактите между Спирос Лацис и Георгиос Костопулос продължават. Тогава анализаторите оценяваха като 50 на 50 шансовете за сливането на Alpha и Eurobank.

Гръцките банки в България Активите на българските банки с гръцки капитали намаляха с 6%, или 1,2 млрд. лв., за три месеца и към 30 юни 2011 г. са 19,3 млрд. лв., показват данните на БНБ. Така делът на тези банки в банковата ни система намаля с 1,84 процентни пункта за трите месеца и към към 30 юни 2011 г. е 25,71%. Намаляват активите на четири от банките с гръцки капитали, а при Алфа банк клон София има ръст от 73 млн. лв. Общото намаление е с 1,17 млрд. лв., от които с 514 млн. лв. (до 7 млрд. лв.) за три месеца намаляват активите на ОББ, с 472 млн. лв. (до 5,86 млрд. лв.) е намалението при Юробанк И Еф Джи, с 231 млн. лв. (до 3,8 млрд. лв.) при Банка Пиреос България и с 26 млн. лв. до (515 млн. лв.) при Емпорики Банк България. Емпорики Банк България е собственост на гръцката банка Емпорики, която през 2007 г. бе придобита от френската финансова група Credit Agricole. Алфа банк присъства у нас като клон на гръцката Alpha bank, Юробанк И Еф Джи България (с търговска марка Пощенска банка) е собственост на гръцката EFG Eurobank Ergasias, Пиреос - на гръцката Piraeus bank, а ОББ на - NBG (National Bank of Greece). Докато активите на банките с гръцки капитали намаляват, то активите на банковата система като цяло се увеличават с 1,01%, или със 753 млн. лв., за три месеца до 75 млрд. лв. към 30 юни 2011 г.

Данни за сделката

Новата група се очаква да има водещи позиции във всички основни банкови сегменти в Гърция, както и присъствие в Югоизточна Европа с обща мрежа от над 1 300 клона в 8 страни и пазарни позиции сред първите три банки в България, Кипър, Румъния и Сърбия
Групата ще бъде сред 25-те най-големи банкови групи в Еврозоната с проформа активи на обща стойност 146 млрд. евро* и ще има необходимата критична маса, за да утвърди своите акции като бенчмарк на капиталовите пазари
Обменно съотношение е 5 нови обикновени акции на Алфа банк към 7 обикновени акции на Юробанк И Еф Джи
През 2010 г. обединената група е реализирала проформа приходи в размер на 2,6 млрд. евро преди провизии
Очакваните годишни синергии преди данъци ще достигнат 650 млн. евро годишно в рамките на следващите три години и ще имат настояща нетна стойност от приблизително 3,4 млрд. евро
• График: сливането се очаква да бъде одобрено на извънредни Общи събрания на Алфа банк и Юробанк И Еф Джи през ноември, а завършването на юридическото сливане до средата на декември 2011 г.
• Citi и JP Morgan действат като финансови съветници на Алфа банк. Barclays Capital, Goldman Sachs International и Rothschild действат като финансови съветници на Юробанк И Еф Джи
Извън Гърция новата група ще има общо кредити в размер на приблизително 21 млрд. евро в активите си, международна мрежа от над 1300 клона, позиция сред първите три банки в основните си международни пазари с брутни кредити на стойност 6,9 млрд. евро в Румъния, 5,3 милиарда евро в Кипър, 3,9 млрд. евро в България и 2,2 млрд. евро в Сърбия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg