EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Свободен пазар & цени на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Свободен пазар & цени на тока

mail06:30 | 12.05.2015прегледи 4289 коментарикоментари 0


През последните седмици се чуха някои мнения, че цената на тока за домакинствата ще се повиши заради либерализацията на електроенергийния пазар. Дори имаше прогнози за конкретни увеличения – между 10% и 20%. energienpazar.bg прави кратък анализ, за да отговори на въпроса има ли истина в тези прогнози или те са по-скоро спекулации по темата?

Свободен пазар и цени – има ли връзка?

Либерализацията не означава повишаване или намаляване на цената, а възможност за достигане на справедливата стойност, определена от срещането на търсенето и предлагането. При напълно либерализиран пазар има свободна конкуренция между производители, търговци и всички клиенти могат да сменят доставчика си.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вече нееднократно отбелязва, че при либерализация на пазара, тя ще определя единствено мрежовите такси и таксата "задължение към обществото", но не и цената на самия продукт – електроенергията.

Същевременно по данни на НЕК и КЕВР става ясно, че през последните години цените на тока се поддържат изкуствено и привидно ниски. Изкуствено, защото не отразяват реалните разходи за производство. Привидно – защото загубите на компаниите се покриват отново от данъкоплатците.

Т.е ако има повишение на цените, то ще е точно заради това отложено отразяване на всички разходи, а не заради либерализацията.

Освен това, евентуалното увеличение ще бъде по-скоро на регулираните такси, а не на цената на електроенерията.

Какво сочи опитът на страни, преминали по този път?

И без да има пълно отваряне на пазара, според НСИ цента на тока за домакинствата в България се е повишила с около 25% за периода 2007 – 2014 г. В същото време данните на Евростат показват, че в страните от Централна Европа се наблюдава намаляване на цените в последната година-две.

Това се дължи на по-ниските цени на енергията на едро, които се прехвърлят и към домакинствата. На графиката по-долу са изведени индекси на развитие на цените за домакинствата в Чехия, Австрия и България (обърнете внимание, че това са индекси, а не абсолютни цени). В първите две страни има пълна либерализацията и клиентите масово сменят доставчиците си на ток, което натиска цените надолу.

Опит от либерализацията в Чехия и Австрия

В Чехия смяната на доставчика отнема 10 работни дни, а в Австрия – 15 работни дни, сочат данните на техните национални енергийни регулатори. Всички потребители – стопански и битови, имат право да сменят доставчика си на ток и газ.

България може да използва опита на тези страни, тъй като електроразпределителните дружества в страната, управлявани от дъщерни дружества именно на чешки и австрийски компании, могат да заимстват добрите практики от своите компании-майки. За положителното развитие ще спомогне и по-активната роля на регулатора (КЕВР).
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg