EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Свиване на европейската икономика + инфлация

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Свиване на европейската икономика + инфлация

mail17:06 | 02.11.2023прегледи 1431 коментарикоментари 0


Икономиката на Европейския съюз е нараснала с 0,1 на сто през третото тримесечие, докато в еврозоната продукцията се е свила със същия темп. Това показват най-новите сезонно коригирани предварителни оценки на европейската статистическа агенция Евростат.

За сравнение през второто тримесечие брутният вътрешен продукт (БВП) на ЕС остана без изменение спрямо предходното, първо тримесечие, а в еврозоната бе отчетен растеж с 0,2 на сто.

Отнесено към същото тримесечие на 2022 г., икономиката както на Евросъюза, така и на валутната зона се е увеличила с 0,1 на сто през тримесечието юли-септември. През предходното тримесечие годишният ръст на БВП в ЕС бе 0,4 на сто, а в еврозоната - 0,5 на сто.

Сред страните членки, за които има налични данни, през третото тримесечие Латвия (+0,6 на сто) е отбелязала най-голям икономически растеж спрямо предходното тримесечие, следвана от Белгия (+0,5 на сто) и Испания (+0,3 на сто). На другия край на скалата с най-голям спад са били Ирландия (-1,8 на сто), Австрия (-0,6 на сто) и Чехия (-0,3 на сто).

Пет членки са регистрирали растеж на стопанствата си спрямо същото тримесечие на предходната година, като най-значителен той е бил в Португалия (+1,9 на сто), Испания (+1,8 на сто) и Белгия (+1,5 на сто). С най-много са се свили икономиките на Ирландия (-4,7 на сто), Естония (-2,5 на сто), Австрия и Швеция (-1,2 на сто за всяка).

Все още не фигурират данни за икономическия растеж в България през третото тримесечие.

Инфлацията в еврозоната на годишна база през октомври се очаква да е от едва 2,9 на сто, което е спад спрямо 4,3 на сто през септември. Това сочат предварителните данни на Евростат, оповестени днес.

При основните компоненти на инфлацията в еврозоната най-големият годишен темп на растеж през октомври се отчита при хранителните стоки, алкохола и тютюневите изделия (7,5 на сто спрямо 8,8 на сто през септември), следвани от услугите (4,6 на сто спрямо 4,7 на сто през септември), неенергийните промишлени стоки (3,5 на сто спрямо 4,1 на сто през септември) и енергията (- 1,1 на сто спрямо -4,6 на сто през септември).

Сред страните членки на еврозоната най-висока през октомври е инфлацията в Словакия (7,8 на сто), Хърватия (6,7 на сто) и Словения (6,6 на сто), а най-ниска - в Белгия (-1,7 на сто), Нидерландия (-1 на сто) и Италия (1,9 на сто).


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg