EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Светът пак е Олимпиада

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Светът пак е Олимпиада

mail14:22 | 13.02.2010прегледи 1149 коментарикоментари 0


Радослав Лазаров
Сдържана, лишена от излишна помпозност и екстравагантност, но в същото време стилна, чувствена и въздействаща бе церемонията по откриването на игрите на ХХІ зимна Олимпиада във Ванкувър, Канада.
Точно в 4.00 часа българско време на 13 февруари сутринта започна тържественото откриване Началото бе дадено от изключително атрактивен скок на сноубордист, който премина през централния от петте олимпийски кръга и с това започна същинската част на церемонията.
Осем офицери от известната в цял свят канадска кралска планинска полиция внесоха знамето на страната домакин – Канада на закрития стадион „Бритиш Кълъмбия Плейс”. Вождовете на четирите индиански племена, на чиято територия са построени спортните обекти бяха бурно приветствани от 60-те хиляди зрители по трибуните. Коренни жители изпълниха национални танци около четири 20-метрови фигури от лед издигнати в средата на стадиона. След националния химн започна парада на спортистите участници.
Българският отбор във Ванкувър се състои от 19 спортисти, като най-големите ни надежди за медали са свързани със сноубордистката Александра Жекова и Евгения Раданова, спечелила вече три медала в шорттрека от предишни Олимпиади.
Браян Адамс и Нели Фортадо с песента „Удари барабана” откриха културната програма, която проследи важни аспекти и моменти от историята на Канада и северните територии на Америка. След изпълнението на олимпийския химн всички на стадиона отдадоха почит на загиналия по-рано през деня по време на тренировки 21-годишен грузински състезател по спускане с шейни Нодар Кумариташвили.
Генерал-губернаторът на Канада Мишел Жан обяви за открити игрите на ХХІ зимна Олимпиада.
Кулминацията във всяка церемония е запалването на олимпийския жертвеник. Олимпийският огън бе внесен от именити канадски спортисти, след което най-великият хокейст Уейн Грецки, заедно със Стив Неш, Нанси Грийн и Катриона Люмей Доан запалиха четирите края на жертвеника.
Церемонията продължи малко повече от три часа. Тя бе режисирана от Дейвид Аткинс, който преди това сътвори изключителните церемонии по откриването на летните игри в Сидни през 2000 г. и зимните в Торино през 2006 г. В представлението участваха над 4500 професионални артисти и доброволци от цял свят. То бе наблюдавано на живо от 60 000 зрители и за първи път в историята на съвременните Олимпийски игри се състоя на закрит стадион. Церемонията бе предавана в над 200 страни по света и бе наблюдавана от над 3 млрд. телевизионни зрители.
През 16-те дни на игрите ще бъдат раздадени 86 комплекта медали в 15 вида спорт: ски алпийски дисциплини, ски бягане, ски скокове, северна комбинация, биатлон, ски свободен стил, сноуборд, фигурно пързаляне, хокей на лед, бързо пързаляне с кънки, шорттрек, шейни, бобслей, скейлетон и кърлинг. Над 2500 състезатели от 82 страни ще се борят за най-ценното отличие в спорта – олимпийското злато.
Правителството на Канада очаква ХХІ зимна Олимпиада да струва на страната 730 млн. канадски долара (около 510 млн. евро), а приходите от нея да са 3,8 млрд. канадски долара (около 2,6 млрд. евро).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg