EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Световният туризъм се възстановява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Световният туризъм се възстановява

mail09:10 | 13.05.2011прегледи 714 коментарикоментари 0


Световният туризъм е затвърдил тенденцията към възстановяване през януари и февруари 2011 година, отчитайки увеличение на пътуванията на международни туристи с 5 процента, съобщи Световната организация по туризъм (СОТ), цитирана от  Франс прес. Растежът е бил положителен във всички райони на света, с изключение на Близкия изток и Северна Африка, посочва организацията към ООН, чиято централа е в Мадрид. В тези два района от началото на годината се надигнаха мащабни народни бунтове, в повечето случаи съпътствани от насилие, което е отблъснало туристите. В Близкия изток броят на туристите е намалял с 10 процента на годишна основа, а в Северна Африка - с 9 на сто. Затова пък секторът е бил в подем от 15 на сто в Южна  Америка и Южна Азия в сравнение с първите два месеца на 2010 година. С 13 процента са се увеличили и туристите в Африка южно от Сахара и с 12 процента - в Централна и Източна Европа. Като цяло в Европа туризмът е нараснал с 6 на сто, също
толкова е увеличението на туристическите пътувания в Азия, а в Северна и Южна Америка - с 5 процента. Общо над 124 милиона чуждестранни туристи са пътували в  света през януари и февруари. След като преживя през 2009 година "най-лошата година от 60 години", по думите на генералния секретар на СОТ Талеб Рифай, световният туризъм е отбелязал силен подем през 2010 година с увеличение на пристиганията от 6,7 на сто спрямо прогнозираните 5 до 6 процента.
За 2011 година СТО продължава да очаква увеличение от 4 до 5 на сто, тъй като според нея последните събития в Северна Африка и Близкия изток, както и трагичните природни бедствия в Япония през март, най-вероятно няма да се отразят чувствително на тази прогноза за растеж.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg