EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

СБ:Турската икономика се възстановява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ:Турската икономика се възстановява

mail11:35 | 20.10.2017прегледи 9337 коментарикоментари 0


Прогнозата за икономически растеж в Турция през 2017 г. ще бъдат преразгледани от 3,5% на около 5-5,1%, тъй като се очаква страната да запази силното си постижение през третото тримесечие, каза директорът на Световната банка в Турция. "Когато излязат данните от третото тримесечие, ние ще го преразгледаме и вероятно ще го преразгледаме до приблизително същата сума като МВФ - около 5-5.1%, предвид силната производителност, която видяхме през второто тримесечие, което очакваме да продължи през третото тримесечие ", заяви Йоханес Зут  за държавната агенция Анадол.
Той  заяви, че Турция се е възстановила успешно след опита за преврат през юли 2016 г. с помощта на фискални стимули, приети от правителството.
Банката очаква турската икономика да нарасне с около 3,5% до 4% през 2018 г., подчертавайки, че турското правителство "трябва да предприеме структурни реформи", за да пренесе икономиката в по-висока посока на устойчивия растеж.
"Има много неща, които правителството трябва да направи, за да се повишат ефективността на пазара на труда, да се задълбочат капиталовите пазари, да се подобри управлението на публичните разходи, да се получи повече от образователната система и да се гарантира, че турските работници могат да участват в модерна икономика на много високи нива ", каза Зут.
В средносрочен план той подчерта, че подобряването на производителността на турските фирми е най-голямото предизвикателство за страната.
"Това, което трябва да виждаме, е по-висока технология, заложена в турския износ, който отива в Европа".
Коментирайки инфлацията в Турция, той заяви, че строгата парична политика, приета от Централната банка на страната, е подходяща като реакция на инфлацията.
"Сега ние сме свидетели на скок до малко над 10%, но очакваме, че инфлацията всъщност ще падне на 7-8%" .
Според статистическия институт на Турция (TÜİK) потребителските цени в  Турция нараснаха с 11.20% през септември.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg