EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

СБ:66 място на България в Doing Business

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ:66 място на България в Doing Business

mail12:15 | 23.10.2012прегледи 563 коментарикоментари 0


България е слязла с две позиции - от 64-та на 66-а - за една година година в класацията на Световната банка "Да се прави бизнес" (Doing business 2013), която отчита напредъка в реформите в полза на свободното предприемачество в отделните страни по света. В три от общо 10-те бизнес области, по които е систематизирано проучването, България отчита подобрение. Това са "Уреждане на несъстоятелност", "Трансгранична търговия", "Прилагане на договорите".
По шест показателя има влошаване - "Започване на бизнес", "Получаване на разрешителни за строеж", "Достъп до електричество", "Защита на инвеститорите", "Достъп до кредитиране", "Плащане на данъци". Без промяна е останала категорията "Регистриране на собственост". За седма поредна година Сингапур оглавява класацията на страните, в които най-лесно се прави бизнес. След него се нареждат Хонконг, Нова Зеландия, САЩ и Дания, Норвегия, Великобритания, Южна Корея, Грузия и Австралия, посочва Световната банка в прессъобщение по повод публикувания днес доклад "Да се прави бизнес 2013": "По-интелигентни нормативи за малките и средни предприятия".
Най-голямо подобрение в условията за правене на бизнес за миналата година бележат Полша, Шри Ланка, Украйна, Узбекистан, Бурунди, Коста Рика, Монголия, Гърция, Сърбия и Казахстан. За местните предприемачи в развиващите се страни е по-лесно да правят бизнес, отколкото през последните 10 години, като те подчертават значителния напредък в подобряването на регулаторните бизнес практики в света.
От 2005 година средното време за започване на бизнес е намаляло от 50 на 30 дни, като при страните с ниски доходи средната продължителност на този период е намалена наполовина, подчертава Световната банка.
Институцията отбелязва, че през последните 8 години средната продължителност за прехвърляне на собственост е намаляла от 90 дни на 55 дни, а средната цена - от 7,1 процента от стойността на собствеността на 5,9 процента. Според доклада, който обхваща 185 икономики, Източна Европа и Централна Азия имат най-голям дял икономики, които прилагат регулаторни реформи.
Европейските икономики, които имат финансови затруднения, работят за подобряване на разпоредбите за правене на бизнес като част от усилията да създадат по-здрава основа за дългосрочен растеж, се отбелязва в проучването, което не измерва абсолютно всички аспекти на бизнес средата, които са от значение за фирмите. /БТА
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg