EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

СБ отпуска на Украйна $3 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СБ отпуска на Украйна $3 млрд.

mail17:15 | 17.03.2014прегледи 869 коментарикоментари 0


Световната банка е решила да отпусне на Украйна през тази година допълнителна финансова помощ от 3 милиарда долара, които ще бъдат за реформи и важни икономически проекти, съобщи пресслужбата на украинското правителство, цитирана от ИТАР-ТАСС. "Три милиарда долара е сериозен ресурс. Тази сума е шест пъти по-голяма от предоставената на страната през миналата година. Важното е, че значителна част от тези средства ще бъдат за развитие и модернизация на жилищно-комуналното стопанство, усъвършенстването на системата за предоставяне на социални услуги на населението и здравеопазването", отбелязва директорът на Световната банка за Украйна, Беларус и Молдова Чимяо Фан.
Канада ще окаже финансова помощ за стабилизирането на финансовото положение на Украйна в размер на $220 млн., предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на канадския министър на външните работи Джон Беърд. Канада е готова да работи заедно с ЕС, САЩ и МВФ с цел оказване съдействие на Украйна, каза министърът. Сумата от $200 млн. Отава ще предостави под формата на кредитни гаранции, а останалите $20 млн. ще бъдат част от по-голяма пакет от финансова помощ на МВФ за Украйна. Още $900 000 Канада ще отдели за оказване на съдействие на Националната банка на Украйна.

Директорът на МВФ Кристин Лагард потвърди, че мисията на фонда в Украйна ще се преобразува от оценъчна в преговорна и че планира да завърши работа на 21 март.
Същевременно, обещаната от американския президент помощ за Украйна под формата на кредитни гаранции се бави от Конгреса. Причината е, че в проекта на закона фигурират както разпоредби за обещаната сума и за санкции срещу Русия заради действията й в Крим, така и разпоредби, касаещи реформа на Международния валутен фонд, в частност разширяване на неговия капацитет за отпускане на заеми.

Европейската комисия ще вземе решение на 19 март за допълнителна помощ за Украйна от 1 милиард евро, съобщи говорителката на комисията Пия Арнекилде Хансен, цитирана от ИТАР-ТАСС. "Европейската комисия ще предложи да се отпусне на Украйна допълнителна макрофинансова помощ от 1 млрд. евро", посочи Хансен пред журналисти в Брюксел. По думите й, отпускането на тази сума ще увеличи общата макрофинансова помощ на ЕС за Украйна до 1,6 млрд. евро, което представлява "конкретна проява на солидарност с Украйна".
Дългът на Украйна за доставките на руски газ към 13 март е над $1,8 млрд., съобщи пред журналисти в Берлин шефът на Газпром Алексей Милер. "При това от началото на годината месец след месец дългът все повече нараства и нараства. Да, в Украйна има дълбока политическа криза, но за газа трябва да се плаща. И днес виждаме, че нашите действия към Украйна са напълно лоялни. Имаме всички права в съответствие с действащите договори да преминем към предплата за доставките на руски газ за Украйна. Ние обаче не правим това, ние виждаме, че това е много важен момент за това в Украйна да не се стигне до икономически колапс, да не възникнат рискове за транзита на руски газ за Европа", каза Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той допълни, че "тази ситуация не може да продължава безкрайно". Според Милер финансовата помощ за Украйна от Русия в момента е $5 млрд.: кредит от правителството настойност $3 млрд. и "недополучените от Газпром почти $2 млрд. за доставките на газ". "Искаме нашите украински партньори да бъдат платежоспособни, не искаме газова криза", каза Милер. "Няма никакви съмнение, че през декември идната година ще започнат първите доставки на руски газ" по Южен поток за Европа, каза още шефът на Газпром.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg