EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ: ФЕД повиши лихвите, спад на петролните запаси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: ФЕД повиши лихвите, спад на петролните запаси

mail11:37 | 16.03.2017прегледи 1826 коментарикоментари 0


Федералният резерв на САЩ повиши основната  лихва между 0,75% и 1,00% само три месеца, след като предприе подобен ход през  декември 2016-а година.  За това свое решение ФЕД се позова на стабилния икономически растеж, силното нарастване на трудовата заетост и увереността, че инфлацията ще се повиши към целевото ниво на централната банка от 2 на сто.

Американските централни банкери сигнализираха, че навлизат в нова фаза, при която ще се осъществява по-агресивно изтегляне на т.нар. "евтини пари" от финансовата система на страната с оглед на подобряващата се икономика.

Новите официални очаквания за нивото на федералната фондова лихва в средносрочен план не претърпяха съществени промени спрямо прогнозите, направени на заседанието през декември 2016-а година. Фед продължава да залага на трикратно вдигане на лихвените ставки с по четвърт процент до края на настоящата година към ниво около 1,4%, последвано от по-нататъшно затягане на лихвите към ниво от 2,1% до края на 2018-а и до 3,0% към края на 2019-а година.

Фед представи и най-новите си прогнози за икономическото развитие на САЩ в средносрочен план, както и тези прогнози не претърпяха съществена ревизия. Централната банка очаква нарастване на БВП с по 2,1% през тази и през следващата година преди известно забавяне на растежа до 1,9% през 2019-а година. Нивото на безработица се очаква да стабилиза в многогодишно дъно от 4,5% през настоящата и през следващите две години, докато основната инфлация (без цените на храни и енергия) ще нарасне през 2017-а с 1,9% и ще се ускори до целевото ниво на Фед от 2% през следващите две години.

В същото време обаче централната банка потвърди, че по-нататъшното нарастване на лихвените ставки ще продължава да бъде "постепенно"  и ще зависи от постъпващите икономически данни.

Според Енергийната информационната администрация, складовите петролни запаси в САЩ са се понижили за пръв път от десет седмици насам. Запасите на суров петрол са спаднали с 237 хил. барела за седмицата до 10-ти март, след като седмица по-рано те нараснаха с цели 8,21 млн. барела.

Подобни данни представи късно снощи и Американският петролен институт, според които седмичните запаси на петрол са се понижили с 530 хил. барела.

Въпреки това първо понижение от 10 седмици насам, запасите на суров петрол в размер на 528,2 млн. барела са все още със 7,3% над техните нива точно преди година.

В същото време вътрешното производство се е повишило с 0,2% до 9,11 млн. барела и за втора поредна седмица е над неговите нива от година по-рано, което е сигнал за продължаващо нарастване на добивите.

Намаляването на петролните складови запаси в САЩ даде глътка въздух на цените на черното злато, които се повишават през днешната търговия след седем поредни сесии на спад до тримесечни дъна.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg