EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Рекорден търговски дефицит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Рекорден търговски дефицит

mail16:02 | 08.10.2021прегледи 677 коментарикоментари 0


Търговският дефицит на САЩ достигна рекорден пик през август заради по-силен ръст на вноса, тъй търговците на дребно започнаха да се запасяват с медицински и потребителски стоки преди предпразничния сезон на пазаруване. Това е пореден сигнал за забавяне на растежа на водещата световна икономика през третото тримесечие на годината.

Търговският дефицит нарасна през август с 4,2% до 73,3 милиарда долара, което е неговото най-високото, откакто се следят тези данни, съобщи Министерството на търговията. Осредните очаквания на икономисти и анализатори бяха за дефицит в размер на около 70,5 млрд. долара.

Вносът в САЩ нарасна през август с 1,4% до рекордните 287 млрд. долара, докато износът се повиши с 0,5% до 213,7 млрд. долара (най-висок експорт от май 2019 г.).

Дефицитът при търговията със стоки нарасна с 1,9 млрд. долара до 101,8 млрд. долара през август.

Вносът на стоки нарасна с 1,1% до 239,1 млрд. долара, като увеличението се дължи на потребителски стоки като фармацевтични препарати, играчки и спортни стоки. Наблюдава се и увеличение на вноса на промишлени консумативи и материали.

Вносът на моторни превозни средства, части и двигатели за тях пък се сви с 1,5 милиарда долара, което отразява глобалния недостиг на полупроводникова техника, който възпрепятства производството.

В същото време търсенето на стоки остава силно, въпреки че разходите се изместват обратно към услуги като пътуванията, тъй като все повече хора са ваксинирани срещу Covid-19.

Вносът на услуги пък се увеличи с 1,3 млрд. долара до 47,9 млрд. долара през август.

Износът на стоки нарасна с 0,7% до рекордните 149,7 милиарда долара, като експортът беше увеличен от промишлени доставки и материали като немонетарно злато и природен газ.

Износът на услуги намаля с 0,1 млрд. долара до 64,0 млрд. долара през август, което отразява все още слабите приходи от пътувания на фона на ограниченията, свързани с пандемията. Имаше обаче увеличение на износа на бизнес услуги и такси за използване на интелектуална собственост.

Федералният резерв на Атланта прогнозира забавяне на растеж на брутния вътрешен продукт на САЩ  до 3,3% на годишна база през третото тримесечие, след като американската икономика нарасна с 6,7% през второто тримесечие.

Трябва да се има предвид, че растящият търговия дефицит се отрази негативно на растежа на БВП за четири поредни тримесечия./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg