EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

САЩ: Рекорден ръст на продажбите на дребно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Рекорден ръст на продажбите на дребно

mail19:03 | 18.06.2020прегледи 640 коментарикоментари 0


През май 2020 година общите продажби на дребно в САЩ отбелязаха рекорден ръст, тъй като 2,5 милиона американци се върнаха обратно на работа и хората започнаха да се движат по-свободно с оглед на разхлабените противоепидемични мерки, макар че това възстановяване на потреблението не успя да компенсира напълно историческите спадове през март и април, когато мнозинството щати се намираха под карантина блокада заради коронавируса.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през май се изстреляха нагоре със 17,7% спрямо април, когато паднаха с 14,7% (възходяща ревизия от предишна оцнка за понижение с 16,4%) и след спад с 8,3% през март, докато очакванията бяха за двойно по-слаб отскок с около 8 на сто.

Това представлява исторически ръст при продажбите на дребно, като с лекота беше надминато предишното рекордно повишение с 6,7% от октомври 2001 година, когато американците възобновиха разходите си след претърпения първоначален шок около терористичните атаки в САЩ на 11-септември 2001 година.

Рекордният отскок в търговията на дребно през май обаче все още не успя да компенсира драматичния спад с над 22% през предходните два месеца, когато бяха наложени ограниченията "остани си вкъщи", за да се спре разпространението на Covid-19. Въпреки този отскок продажбите на дребно през май останаха с 6% под техните нива през същия месец на 2019 година, но след годишен спад с 19,9% през април.

Възстановяването на продажбите през май беше подпомогнато от силен ръст с 44% при продажбите на автомобили, тъй като облекчаването на ограничителните мерки в цялата страна позволи на автосалоните да отворят отново. Продажбите през май се повишиха до над 12 милиона автомобила годишно, след като те  паднаха под 9 милиона през април, според данни на Wards Intelligence.

Продажбите без тези за автомобили също нараснаха рекордно през миналия месец с 12,4%, докато продажбите в магазините за дрехи скочиха с цели 188%, в магазините за обзавеждане на дома с 90% и с 88% в магазините, които продават книги, музика, спортни стоки и други артикули за хобито.

Постъпленията в барове и ресторанти също се увеличиха силно с 29%, като този бизнес понесе и основната тежест от въведените заради коронавируса блокади през март и април. Интернет търговците пък отчетоха увеличение на продажбите с 9 на сто.

В същото време продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, нараснаха през май с 11,0% след спад с 12,4% през април, докато очакванията бяха за доста по-сдържан отскок с около 5 на сто. Именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Данните са поредна индикация, че през май икономиката започна да се измъква от вероятно най-кратката и най-дълбока рецесия в историята, но щетите бяха толкова големи, че може да отнеме известно време, за да се върне към нормалното си състояние. По-нататъшните огнища на коронавирус, както и новите правила за безопасност и широкото социално дистанциране вероятно ще променят в близко бъдеще начина, по който американците живеят и работят.

Темпът на икономическо възстановяване в крайна сметка може да зависи и от това колко бързо ще бъде открита ваксина или успешно лечение на коронавируса.

Известно повишаване на индустриалното производство през май.

Индустриалното и промишлено производство също нараснаха през май, но далеч по-плахо, след като голяма част от американските предприятия подновиха дейността, показват данни на Федералния резерв.

Индустриалното производство се повиши през май с 1,4% спрямо април, когато обаче беше отбелязан рекорден срив с 12,5% (според данни от 1919 г. насам).

Натовареността на производствените мощности пък се повиши слабо до 64,8% от 64,0% през април.

Промишленото производство, което представлява ключов компонент в данните за индустриалното производство, нарасна през май с 3,8% след срив с 15,5% през април и  5,3% през март. Повишението е факт най-вече в резултат на силен отскок със 120,8% при производството на автомобили и на части за тях след като през март то се понижи с 30%, а през април се срина със 76,5%.

Изключвайки автомобилите, промишленото производство обаче остана на нивото от април, когато се понижи с 9,8%.

Производството в минно-добивната индустрия се сви през май с 6,8% след спад с 6,1% и през април, а в комуналните услуги - спад с 2,3% след повишение с 0,1% месец по-рано.

Макар и по-слаби от прогнозите, данните за промишленото производство са нов знак, че през миналия месец американската икономика започна да се възражда от най-тежката икономическа криза след Голямата депресия през 30-те години на миналия век./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg