EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ пуснаха нов реактор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ пуснаха нов реактор

mail11:30 | 04.08.2023прегледи 822 коментарикоментари 0


Реактор на атомна електроцентрала в американския щат Джорджия бе пуснат в експлоатация - за първи път от седем години, предаде Франс прес. Това се случва в страна, която не залага на проекти с класически ядрени реактори, а отдава предимство на малки реактори.

Трети енергоблок на АЕЦ "Вогтъл" (Vogtle), разположена близо до Уейнсборо, в източната част на Джорджия, е свързан с електропреносната мрежа и може да покрие нуждите на около 500 000 домакинства и компании, се посочва в комюнике на компанията "Джорджа пауър" (Georgia Power).

Очаква се данните за стойността на трети и четвърти енергоблок да бъдат оповестени в края на 2023 година или в началото на 2024 година, като според оценката на Общинската електрическа администрация на Джорджия те ще са приблизително 30 милиарда долара. 

Това е повече от двойно спрямо първоначално обявения бюджет от 14 милиарда долара.

След като и четвърти енергоблок бъде пуснат в експлоатация, АЕЦ "Вогтъл" ще се превърне в най-мощната атомна централа в САЩ. Очаква се това да стане през последното тримесечие на тази година или в началото на идната година.

Пуснатият трети енергоблок е първият ядрен реактор в САЩ с най-съвременната технология AP1000 от поколение III+ на "Уестингхаус" (Westinghouse). 

Това историческо постижение бележи началото на нова ера в производството на чиста и достъпна ядрена електроенергия в САЩ, чрез използването на най-модерната технология за ядрени реактори, налична на световния пазар, се посочва в комюнике на американската компания с централа в щата Пенсилвания. 

Ядрените енергоблокове с технологията AP1000 в АЕЦ "Вогтъл" са реактори с вода под налягане от поколение III+ с напълно пасивни системи за безопасност, с модулен дизайн на конструкция и имат най-ниския въглероден отпечатък на един мегават (MWe).

Изградените в Китай четири реактора с технологията AP1000  поставят рекорди по време на тяхната търговска експлоатация, а в момента се изграждат шест нови реактора със същата технология в Китай, отбелязва "Уестингхаус".

Неотдавна Полша също избра технологията AP1000 за своята ядрена програма, други девет реактора с тази технология се планира да бъдат изградени за Украйна, а през юни "Уестингхаус" обяви, че България планира да изгради ядрена мощност с технологията AP1000 на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Технологията е обект на интерес в страни от Централна и Източна Европа, а също и в Обединеното кралство и Съединените щати.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg