EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Продажбите на дребно едва 0,3%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Продажбите на дребно едва 0,3%

mail13:02 | 18.03.2022прегледи 797 коментарикоментари 0


Продажбите на дребно в САЩ са се забавили до растеж от 0,3% през февруари на фона на продължаващото ускоряване на инфлацията, предаде Асошиейтед прес. 

След като започнаха годината в настроение за пазаруване, американците са свили разходите си на фона на поскъпването на храните, бензина, пастата за зъби и редица други потребителски стоки. 

Според коригирани данни  продажбите на дребно са скочили с 4,9% между декември и януари, подхранвани от увеличаването на заплатите и натрупването на банкови спестявания, според американското министерство на труда.  

Януарското повишение бе най-голямото за показателя от март миналата година, когато домакинствата в САЩ получиха последния чек за 1400 долара по федералната схема за подпомагане. 

През февруари продажбите на ресторантите са се увеличили с 2,5%, а онлайн продажбите са намалели с 3,7%, докато универсалните магазини са отчели увеличение от 1,6%. 

Вече има и нови фактори, които биха могли да увеличат цените още повече, най-вече руската инвазия в Украйна, след която редица западни компании се изтеглиха от Русия

По-рано този месец министерството на труда съобщи, че потребителската инфлация, тласкана нагоре от цените на бензина, храните и жилищата, е скочила със 7,9% за изминалата година. Това е най-рязкото повишение от 1982 година. Тези данни обаче са за 12-месечния период, приключил през февруари, което означава, че той не обхваща поскъпването на енергията след руската инвазия от 24 февруари. /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg