EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ не признава кюрдска автономия в Сирия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ не признава кюрдска автономия в Сирия

mail09:28 | 18.03.2016прегледи 672 коментарикоментари 0


Държавният департамент на САЩ реагира на обявената от сирийските кюрди вчера автономия в Северна Сирия чрез създаването там на Северен федерален район, като заяви, че не признава самоуправляващи се зони в разкъсваната от гражданска война страна, предаде Ройтерс.

"Ние не подкрепяме самоуправляващи се полуавтономни зони в Сирия и желаем да видим една обединена, цялостна Сирия с друго правителство, което не се ръководи от Башар Асад и което да отговаря на желанията на сирийския народ", каза говорителят на Държавния департамент Джон Кърби. Тази цел се подкрепя и от други страни, добави той.

Сирийските кюрди обявиха вчера създаването на федерален район в зоната, която е под техен контрол в северната част на Сирия, предадоха световните агенции.

Основните кюрдски групировки одобриха създаването на федерална система на управление за Рожава (сирийски Кюрдистан) - Северна Сирия, заяви Сиханук Дибо, представител на най-голямата кюрдска партия в Сирия - Партия на демократичното единство.

Решението за създаването на федералния район е било взето на конференция на представители на сирийските кюрдски групи от трите контролирани от кюрдите райони в Северна Сирия, посочва Ройтерс. Конференцията се е състояла в град Рмейлан в северната сирийска провинция Хасака, поясняват Франс прес и Асошиейтед прес.

На конференцията са присъствали представители на над 30 политически партии на кюрдите и техни съюзници в Сирия, посочва ТАСС. Конференцията е под наслов: "Демократична федерална Сирия - гаранция за съвместен живот и за братството на народите". В нея са участвали общо 200 делегати - кюрди, тюркмени, асирийци, черкеси, арменци, живеещи в северните и североизточните райони на Сирия.

По повод на съобщението на кюрдите сирийското правителство заяви, че създаването на подобна федерална система на управление в контролираните от кюрдите райони в Северна Сирия няма юридическо, политическо, икономическо или социално въздействие, посочва сирийското правителство, цитирано от агенция САНА, предаде ДПА.

Според правителството обявяването на федерален район е посегателство върху териториалната цялост на страната и противоречи на сирийската конституция и на международното законодателство, допълва ТАСС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg