EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ: Кой губи от търговската война?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Кой губи от търговската война?

mail17:33 | 11.03.2019прегледи 680 коментарикоментари 0


Икономиката и американските потребители са големите губещи от търговската война, която води администрацията на президента Доналд Тръмп с основните партньори на САЩ. Това се посочва в проучване на икономисти от Банката за федерален резерв в Ню Йорк и университетите в Принстън и Колумбия, цитирано от Франс прес.

Тази констатация противоречи на твърденията на Тръмп, че наказателните мита върху американския внос не влияят на икономиката на страната. Президентът на САЩ очаква тези мита да се изразят в милиарди долари, които ще се влеят в държавната хазна."Като цяло, използвайки обичайни икономически методи, стигнахме до заключението, че последиците от митата ще се стоварят изцяло върху американските потребители", пишат Мери Амити, Стивън Рединг и Дейвид Уайнстейн. Те оповестиха публично резултатите от проучването преди министерство на търговията да публикува утре данни за търговския дефицит за миналата година.

През 2018 година администрацията на Тръмп наложи мита от 10 до 50 процента за внос на обща сума от 283 милиарда. В отговор търговските партньори, най-вече Китай, предприеха ответни мерки с мита средно от 16 процента за около 121 милиарда долара от американския износ. Тази митническа война вкара САЩ в първия епизод от широкообхватна протекционистка политика след голямата депресия от 30-те години, твърдят икономистите. Те подчертават, че това напрежение поставя под въпрос бъдещето на интегрирането на международната търговия.Експертите отбелязват, че чуждестранните износители не са намалили цената на продуктите преди обмитяване, за да компенсират евентуално увеличението на допълнителните мита.Тези икономисти са пресметнали, че в края на 2018 година "митата са стрували на американските потребители и компаниите вносители допълнително 3 милиарда долара на месец, както и още 1,4 милиарда долара месечно заради свързаните с това икономически загуби".Те добавят, че отрицателното влияние без съмнение е много по-голямо върху водещата световна икономика. Проучването им не взима предвид въздействието на голямата несигурност, създадена от търговската война, която например е обезкуражила инвеститорите и се е отразила отрицателно на финансовите пазари.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg