EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

САЩ: Инфлацията нарасна отново

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: Инфлацията нарасна отново

mail14:40 | 16.02.2018прегледи 10515 коментарикоментари 0


В САЩ индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през януари с 0,5% спрямо декември, когато нарасна с 0,2% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,1%), показват данни на Департаментът по труда. Това представлява най-солиден ръст на инфлацията от пет месеца насам и над осреднената прогноза на финансовите пазари за по-скромно повишение с 0,3 на сто.

На годишна база американската инфлация нарасна за втори пореден месец с 2,1%, докато прогнозите бяха за нейно забавяне към 1,9 на сто.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) се повиши през януари с 0,3% на месечна база (при прогноза за повишение с 0,2%) след нарастване с 0,2% през последния месец на 2017-а година. На годишна база основна инфлация се повиши за втори пореден месец с 1,8%, докато очакванията бяха за по-скромен растеж от 1,7 на сто. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ и на този етап все още остава под важното целевото ниво от 2 на сто.

В същото време Министерството на търговията отчете изненадващо понижение на продажбите на дребно през януари с 0,3% спрямо декември, когато те се повишиха с 0,4 на сто. Това представлява най-солиден спад на търговията на дребно от 11 месеца насам, докато финансовите пазари очакваха повишение с 0,2 на сто.

Търговията на дребно на годишна база нарасна в рамките на януари с 3,6% след повишение с 5,4% в края на 2017-а година.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, останаха без промяна спрямо декември, когато се повишиха с 0,1% (низходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 0,4%), докато продажбите на автомобили и на части за тях се свиха с 1,3 на сто.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, също останаха на нивата от предходния месец, когато те се повишиха с 0,3%, докато финансовите пазари прогнозираха тяхно повишение с 0,3 на сто. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

 


Тагове: САЩ, инфлация
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg