EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

САЩ и Китай вече събират високите мита

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ и Китай вече събират високите мита

mail14:45 | 04.06.2019прегледи 936 коментарикоментари 0


САЩ започнаха да събират по-високи, 25-процентни мита върху много от китайските стоки, пристигащи по море в американските пристанища. Стъпката представлява ожесточаване на търговската война между двете най-големи икономики в света и предизвика ответни действия на Пекин, предаде Ройтерс.

По-високите мита засягат широк набор от потребителски стоки и компоненти от Китай, включително модеми за интернет и рутери, печатни платки, мебели, прахосмукачки и осветителни тела.

На 10 май президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи увеличение на митата за списък с китайски стоки на стойност 200 милиарда долара, но даде гратисен период за превозваните по море товари, които са отпътували от Китай преди тази дата и митата за тях оставаха на предишните нива от 10 процента.

На 15 май кабинетът на Американския търговски представител определи краен срок 1 юни за тези стоки да пристигнат в САЩ, след което американските гранични власти ще започнат да събират 25-процентни мита по пристанищата на САЩ.

По-рано Китай започна да събира по-високи ответни мита върху по-голямата част списък с американски стоки за 60 милиарда долара. Тези мита, които бяха обявени на 13 май влязоха в сила в полунощ пекинско време (16 ч. по Гринуич на 1-ви юни). Китайския отговор на американските действия предвижда въвеждане на допълнителни 20-процентни и 25-процентни мита за повече от половината от 5140-те американски стоки, които попадат под прицела на ответна мярка. Пекин преди това беше наложил допълнителни мита от 5 и 10 процента на тези стоки.

Правителството на Китай въведе ответни вносни мита за над 5000 стоки от САЩ на обща стойност 60 милиарда долара годишно. Мерките влязоха в сила на 1 юни в полунощ местно време.

След провала на преговорите във Вашингтон в началото на май президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди да бъдат въведени допълнителни мита от 25 процента върху редица китайски вносни стоки за 200 милиарда долара годишно.

Пекин отговори с увеличение на митата до 10, 20 и дори 25 процента върху американски стоки, които вече се облагат, на обща стойност 60 милиарда долара годишно.

Тези допълнителни тарифи ще засегнат 5410 американски стоки, като 2493 от тях ще бъдат обложени с мита от 25 процента. Франс прес изброява подгрупите в тази категория:

- Козметични продукти като парфюми, грим, червила;

- Кухненски уреди като фурни, микровълнови печки или кафе машини;

- Спортни стоки като топчета за тенис на маса, ракети за бадминтон и футболни топки;

- Пиана и струнни инструменти;

- Спиртни напитки, сред които джин, вино и текила;

- Други стоки като презервативи, диаманти, промишлени роботи, гуми, тъкани, дървени материали и играчки.

До 20 процента е увеличен налогът за 1078 стоки, а 974 ще се облагат с 10-процентова ставка. За четвърта група от 595 стоки ще важат мита от 5 процента, допълва ТАСС.

Очаква се китайският президент Си Цзинпин и Тръмп да имат двустранни разговори на срещата на Г-20 на 28-29 юни в Осака.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg