EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

САЩ: +800 хил. молби за безработица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: +800 хил. молби за безработица

mail16:02 | 22.12.2020прегледи 1450 коментарикоментари 0


Тревожен брой американци са подали нови молби за безработица миналата седмица, подчертавайки натоварването на пазара на труда от нарастващите случаи на COVID-19. Общо 885 000 американци са потърсили помощ за безработица. Това се оказа над средните очаквания за 818 000 молби за посочения период.

Продължаващи искове за седмица, приключила на 5 декември възлязоха на 5.51 милиона, при очаквани 5.7 милиона през предходната седмица.

Докладът от миналата седмица завърши седемседмична поредица, през която новите искове за безработни се задържаха под 800 000, тъй като рекордният брой случаи и хоспитализации от COVID-19 отстъпи пред новите ограничения за мобилност в цялата страна. 

Някои служители предупредиха за още повече ограничения след празничния сезон, тъй като регионите се стремят да спрат необезпокояваното разпространение на COVID-19 с широко разпространение на ваксини едва след месеци.

Но тези поръчки вече показаха признаци за отслабване на някои от последните стъпки на пазара на труда към възстановяване.

„Неотдавнашното увеличение на броя на случаите предполага, че пазарът на труда може да се свлече още повече през зимните месеци, както се намеква в последния доклад за безработица“, пише в скорошна бележка икономистът от JPMorgan Майкъл Фероли. „Дори и да има ваксина и евентуално повече фискални стимули на хоризонта, по това време догодина пазарът на труда вероятно ще отстъпи от идеята за пълна заетост.“

Освен това продължаващите искания за безработица неочаквано се увеличиха миналата седмица за първи път от август, което предполага забавяне на тенденциите за пренаемане. Все повече хора изчерпват редовните държавни помощи и се включват в по-дългосрочните федерални програми за безработица.

Но тези федерални програми ще изтекат в края на месеца, освен ако Конгресът не успее да приеме друг законопроект за облекчаване на последствията от вируса преди края на годината, за да разреши повторно въвеждане на тези програми. Повече от 13 милиона американци искаха помощ от миналата седмица по програмите за спешна компенсация за безработица и пандемия за безработица, и двете произхождащи от закона на Конгреса за помощ, помощ и икономическа сигурност (CARES) на Конгреса през пролетта.

„Въпреки продължаването на преговорите, допълнителното облекчение на COVID остава неуловимо, докато първоначалните искове за осигуряване за безработица са се увеличили през три от последните пет седмици“, пишат икономисти от Wells Fargo в бележка миналата седмица. „Фокусът върху обезщетенията за безработица отново се появи в центъра на вниманието в момент, когато първоначалните искания за безработица наскоро се увеличиха най-много от март насам.“

Към сряда депутатите от Конгреса приключват сделка на стойност около 900 млрд. долара, която ще включва още един кръг от стимули за американците, както и засилени федерални обезщетения за безработица. Въпреки че депутатите остават в задънена улица от преговорите за стимулиране в продължение на месеци, търговците и икономистите стават все по-обнадеждени за сделка до края на годината, като се има предвид, че каквито и да било мерки за облекчаване на коронавируса вероятно ще бъдат включени като част от по-широкия пакет държавни разходи за финансовата година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg