EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

САЩ удрят световния петролен пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ удрят световния петролен пазар

mail17:00 | 17.05.2013прегледи 614 коментарикоментари 0


Разработката на неконвенционален петрол в Северна Америка ще предизвика "ударна вълна" на световния петролен пазар, сравнима по ефект с покачването на китайското търсене на  черно злато, се казва в доклад на Международната агенция по енергията (МАЕ), цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес. "Северна Америка отприщи ударна вълна, която има отражение в цял свят", изтъкна изпълнителната директорка на агенцията Мария ван дер Хувен, представяйки шестмесечния доклад за развитието на петролния пазар.
Добрата новина според нея е, че това помага да се осигури достатъчно предлагане на пазара, който беше относително напрегнат през последните години. Увеличеният добив на шистов петрол в САЩ ще помогне за посрещане на по-голямата част от световното търсене на петрол през идните пет години, дори и световната икономика да набере сили, което ще остави твърде малка възможност на ОПЕК да увеличава производството си без да рискува понижение на цените, се казва в доклада.
МАЕ прогнозира, че капацитетите за производство на суров петрол на планетата ще нараснат с 8,3 милиона барела на ден (мбд) между 2012 и 2018 година и ще достигнат 103 мбд - леко повишени прогнози в сравнение с предишния й шестмесечен доклад. Едновременно с това се очаква търсенето да нарасне с 6,9 мбд до 96,68 мбд.

Засилването на производствените капацитети в страните извън ОПЕК ще бъде с 6 мбд, от които 3,9 мбд в Северна Америка. Разрастването на шистовите технологии в Съединените щати ще помогне за увеличаване на производството от неконвенционални резерви в Русия и Китай, но в същото време темпът на новите проекти в други сфери ще се забави. МАЕ предупреждава също така за особено висок риск от закриване на европейски рафинерии в периода до 2018 година поради разрастването на световните рафиниращи мощности, които ще надхвърлят растежа на доставките и на търсенето.

 

 


Тагове: САЩ, петрол, пазар
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg