EUR 1.9558
USD 1.6689
CHF 1.8059
GBP 2.2821
CNY 2.5802
you tube
mobile version

САЩ: $30 млрд. щети от бедствия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

САЩ: $30 млрд. щети от бедствия

mail14:55 | 14.07.2021прегледи 521 коментарикоментари 0


Според Националните центрове за информация за околната среда NOAA първите шест месеца на годината представляват третото най-сухо първо полугодие в историята на САЩ и второто по отношение на икономическите последици от големи климатични бедствия

В доклад на NOAA се проследяват осем значителни метеорологични и климатични бедствия от януари до юни 2021 г., всяко от които струва най-малко 1 млрд. долара, като общите икономически щети от тях са за малко под 30 милиарда долара.

Зимната буря и студената вълна през февруари, които потопиха в мрак част от щата Тексас по време на много ниските температури, бяха най-скъпо струващите бури в САЩ, достигайки 20 млрд. долара, се посочва в доклада.

Най-скъпо струващото първо полугодие в САЩ за 43 милиарда щатски долара в резултат на бедствия беше регистрирано през 2011 г., когато имаше редица огнища на торнадо и мащабни наводнения по басейните на реките Мисисипи и Мисури, посочва Адам Смит, приложен климатолог в Националните центрове за информация за околната среда.

"Въпреки това втората половина на годината често е по-скъпо струваща от първата половина, тъй като САЩ изпитват въздействия от урагани, суша и горски пожари, както се наблюдава през последните години“, посочи Смит пред агенция MarketWatch.

Къде стоят САЩ по отношение на разходите за климатични бедствия?

През последните четири десетилетия цената на най-въздействащите бедствия надхвърля към момента 1,95 трилиона долара, посочи Адам Смит.

Тази сума обаче не включва косвени и непазарни разходи, като природни загуби на капитал, разходи, свързани със здравеопазването във връзка с въздействието и възстановяването от бедствие, или разходите надолу по веригата, като например за веригите за доставка, каза още той.

Общият сума също така не включва предстоящото през 2021 г., включително силна суша, източваща резервоарите в Калифорния, което доведе до призив тази седмица от губернатора Гейвин Нюзъм за домакинствата и бизнеса в най-гъсто населения американски щат да намалят доброволно потреблението на вода с 15 на сто.

"Комбинираните суши и горещини на Запад бързо изсушават растителността в тази част на САЩ, въздействайки върху селското стопанство и допринасяйки за увеличения потенциал и тежест на горските пожари", каза Смит.

"В допълнение, икономическото въздействие на горските пожари надолу по веригата, постоянният дим и лошото качество на въздуха както върху природния капитал, така и върху зависимите икономически сектори вероятно е значително", посочи още той./БНР


Тагове: САЩ, бедствия, щети
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg