EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Санкции срещу Иран = Петрол↑

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Санкции срещу Иран = Петрол↑

mail11:10 | 24.11.2011прегледи 614 коментарикоментари 0


Новите санкции на САЩ, Великобритания и Канада срещу Иран биха могли да доведат до спад в производството на петрол в страната и да тласнат нагоре цените на суровината в дългосрочен план, твърдят анализатори, цитирани от DPA. В понеделник САЩ, Канада и Великобритания обявиха нови мерки срещу Иран. Санкциите бяха насочени срещу финансовия и енергийния сектор. По-конкретно Вашингтон и Онтарио ще забранят продажбата на нужното оборудване за иранския енергиен сектор. Освен това двете правителства се присъединиха към Лондон в прекъсването на връзките с иранските банки. Трите страни предприеха тези мерки в отговор на доклад на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) за иранската ядрена програма, в който бяха представени разузнавателни данни, че Иран разработва ядрено оръжие. Наказателните мерки няма да засегнат производството в съществуващите петролни кладенци в Иран, заяви пред DPA Карстен Фрич, анализатор в Commerzbank в Германия. Въпреки това обаче има вероятност петролът да се търгува на по-високи цени, допълва Фрич. Има отражение върху цените, тъй като има основание за рискова премия, поясни Фрич. Евентуална ескалация на противопоставянето по ядрената програма на Иран би могла да тласне силно нагоре цените на петрола. Иран е вторият по големина производител на петрол в ОПЕК. Санкциите също така забраняват доставките за нефтохимическата промишленост на Иран, която миналата година изнесе продукти за $8 млрд., според Ехсан ул Хак, експерт по енергийни въпроси към KBC. Освен това финансовите санкции биха могли още повече да затруднят търговията с петрол и петролни продукти на страната, която вече бе засегната от предишни санкции, отбелязва специалистът. Това може да доведе до по-малко производство в Иран и по-високи цени в световен мащаб.
Забраната за внос на ирански петрол, целяща да окаже натиск върху Техеран да се откаже от ядрената си дейност, не би била проблем за ЕС , тъй като винаги могат да бъдат осигурени доставки от други места, посочи днес еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от Reuters. Страните от ЕС обсъдиха разширяване на санкциите срещу Иран заради ядрената програма на страната, като Франция настоява да се включи забрана за внос на ирански петрол. На въпроса дали едно такова ембарго би засегнало енергийната сигурност на ЕС, Йотингер заяви пред Reuters, че това не е проблем и доставките от Иран могат да бъдат заместени от ОПЕК или други страни.
САЩ спряха да купуват ирански петрол през 90-те години, но сред останалите страни от Запада няма особена подкрепа за френското предложение за по-широка забрана за внос, като британски източници посочиха, че последните санкции на Лондон не са насочени към петрола. Правителствата на страните от ЕС постигнаха принципно съгласие за разширяване на обхвата на санкциите срещу Иран. 27-те решиха да добавят още 200 имена в списъка на физическите и юридическите лица, които са обект на санкциите в допълнение на мерките, наложени от САЩ, Канада и Великобритания заради подозрения, че Иран се опитва да разработи ядрено оръжие.
 


Тагове: петрол, цени, Иран
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4189