EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Самолет лети с биогориво

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Самолет лети с биогориво

mail08:30 | 20.01.2014прегледи 844 коментарикоментари 0


Самолет на авиокомпанията на Обединените арабски емирства Етихад еъруейз (Etihad Airways) е извършил вчера полет с биогориво, предаде Франс прес.
45-минутният полет, първият подобен в Близкия изток, е резултат на съвместна работа на френската петролна компания Тотал (Total), американския самолетостроител Боинг (Boeing), компания Такрир (Takreer) и изследователския институт Масдар на ОАЕ, посочи говорител на Тотал. Самолетът Боинг 777 на Етихад е излетял с 10 процента от биогоривото на Тотал, използвано при полет на авиосалона в Бурже. В такава пропорция то не изисква модификация на реакторите на самолета.
В комюнике на Етихад се казва, че биогоривото, използвано за вчерашния полет, е рафинирано от местната компания Такрир. Много самолети за далечни полети използваха биогорива, смесени с традиционни горива през последните години.
Тези биогорива се произвеждат например от олио за пържене или олио от растението камелина, наподобяващо лен. Експертите обаче са единодушни, че съществуващите биокеросини са поне 30 до 50 процента по-скъпи от петролните им еквиваленти. В същото време най-щадящите природата сред тях, които не се произвеждат от хранителни култури, са или два до четири пъти по-скъпи, или ресурсите за производството им са ограничени (животински мазнини, използвани масла и други).

 

 

 

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4160