EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Само държавата да дава min заплата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Само държавата да дава min заплата

mail10:00 | 07.10.2012прегледи 622 коментарикоментари 1


Приветстваме намерението на финансовия министър Симеон Дянков да се въведе диференцирана минимална работна заплата. Предлагаме да се вземе по-смело икономическо решение – минимална работна заплата да съществува там, където държавата е работодател. Това се отбелязва в коментар на Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК,  по повод намеренията за въвеждане на диференцирана минимална работна заплата. Това е стъпка за предпазване на бизнеса от закриване на работни места и самоликвидиране. За никого не е тайна, че регионалните различия водят до сериозното преливане на кадрови ресурс към големите центрове, според Данев.
Съществува друг феномен, за който никой не говори – в резултат на прилагането на антикризисните мерки, обезщетението за безработица нарасна до 60 на сто от средната работна заплата, което важи за цялата страна и не отразява регионалните икономически аспекти. В резултат на това, в много региони хората предпочитат да получават обезщетения за безработица и да се развиват в сивия сектор на икономиката. Тези непремислени икономически напъни деформираха пазара на труда и утежняват общото състояние на икономиката, допълва още Данев.
Трябва да се знае, че чрез повсеместното увеличение на минималната работна заплата и вдигането на обезщетението за безработица държавата създава силово безработица с финансови механизми, с което утежнява финансовите баланси. Освен това, увеличаването на минималната работна заплата създава и немалко проблеми на общините, които трябва да търсят допълнителни средства, за да запазват работни места, в това число за нискоквалифицирани работници и временно заети.
В същото време, основният проблем на българската икономика е запазването и генерирането на нови работни места. От 2009 година насам България е загубила 400 000 работни места, а в последната година – 93 000. Изменението на МРЗ създава немалко проблеми в общините с ниска заетост, включително създаването на временни работни места. Това означава, че ще трябва да се търсят допълнителни финансови средства, завършва коментарът.
 


 
Коментари
 
Defi - 07-10-2012 г. 16:57:44

Този върва ли какво говори . Държавната паплач и плъхове чиновнически вземат по 5000 до 12 000 лева заплати в вишата аднминистрация и отдели което е колко пъти МРЗ ? Само бонусите на държавната измет е по според това което видяхме за 2011 Шефка на здравна каса с 79 000 лева бонус . Кога кога бизнесът ще притисне тези престъпници с ултиматум или закривате синдикатите и въвеждате повсеместна МРЗ за Държавните олигофрени или още утре бизнес готовност за 1 милион и половина съкратени на улицата . КОГА г-н председател на БСК

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037