EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Самарас печели в Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Самарас печели в Гърция

mail12:30 | 18.06.2012прегледи 440 коментарикоментари 0


Гърция ще изпълни задълженията си пред международните кредитори в рамките на сключените с ЕС и МВФ споразумения, заяви снощи лидерът на десноцентристката партия Нова демокрация Андонис Самарас. Той направи изявление в атинския Дворец на конгресите "Запион" след оповестяването на първите частични официални резултати от парламентарните избори, на които НД получи най-голям брой от гласовете, съобщи ИТАР-ТАСС. "Гръцкият народ днес гласува за европейския курс на Гърция и нашето оставане в еврозоната. Народът гласува за такава политика, която ще позволи създаването на нови работни места, ще осигури икономическото развитие, справедливост и сигурност за гръцкото общество", добави лидерът на консерваторите.

Германският канцлер Ангела Меркел очаква, че Гърция ще спазва европейските си ангажименти в областта на реформите, съобщиха AFP и AP. Меркел се обади по телефона на лидера на Нова Демокрация Андонис Самарас, за да го поздрави за добрите резултати на изборите, се посочва в кратко съобщение на пресслужбата на германското правителство. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви от своя страна, че гърците са гласували в полза на "дълбоки икономически и данъчни реформи".
Министрите на финансите на 17-те страни от еврозоната пожелаха Гърция бързо да състави ново правителство, за да проведе обещаните реформи в замяна на финансова помощ, съобщиха световните агенции. "Еврогрупата очаква бързо съставяне на ново гръцко правителство, което да изпълни антикризисната програма, с която Гърция и еврозоната се ангажираха в началото на годината", се посочва в изявление, публикувано в Брюксел. Представители на Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, които предоставиха спасителни заеми на Гърция, ще посетят Атина веднага след сформирането на новото правителство, за да обсъдят по-нататъшни мерки, заявиха министрите. "Еврогрупата потвърждава ангажимента си да помогне на Гърция в усилията й да се справи с предизвикателствата пред икономиката й" и е "убедена, че продължаването на данъчните и структурните реформи са единствената гаранция за Гърция да преодолее сегашните икономически и социални предизвикателства", се добавя в изявлението.
САЩ поздравиха гръцкия народ за парламентарните избори, състояли се в трудни за страната времена, съобщиха световните агенции. "Надяваме се, че тези избори ще доведат до бързо съставяне на ново правителство, което ще може своевременно да постигне напредък по икономическите предизвикателства, пред които е изправен гръцкият народ", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от DPA.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4211