EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

С. Арабия иска поскъпване на петрола

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С. Арабия иска поскъпване на петрола

mail08:45 | 06.12.2019прегледи 781 коментарикоментари 0


ОПЕК и съюзниците й планират да увеличат съкращаването на добива на петрол и вече са се договорили това споразумение да е в сила поне до юни 2020 година. Саудитска Арабия иска да изненада положително пазара преди листването на " Сауди Арамко" (Saudi Aramco), съобщиха два източника, запознати с преговорите, цитирани от "Ройтерс".

Споразумението, което е обсъждано от ОПЕК и други страни производителки, известни като ОПЕК+, ще добави поне 400 000 барела на ден към вече съществуващите съкращения от 1,2 милиона барела на ден или 1,2 процента от световните доставки. Сегашното споразумение е в сила до март. "Те (Саудитска Арабия - бел."Ройтерс") искат да изненадат пазара", каза един от източниците.

Други два източника заявиха, че последните анализи на ОПЕК, направени от Съвета на икономическата комисия на ОПЕК, показват огромно свръхпредлагане и струпване на запаси през първата половина на 2020 година, ако не бъдат направени допълнителни съкращения.

Русия, която е ключов съюзник на ОПЕК, наскоро се противопостави на по-големи съкращения или удължаване на срока на споразумението. Москва обаче винаги заема твърда позиция преди всяко заседание, а след това дава одобрението си за конкретната политика, напомня Ройтерс. Според източниците Саудитска Арабия действа, за да убеди Русия.

Рияд се нуждае от високи цени на петрола, за да балансира бюджета си и да подкрепи оценката на първичното публично предлагане (ППП) на Сауди Арамко, което може да стане най-голямото в света.

Известна подкрепа за поскъпването на петрола оказват и по-добрите от очакваното данни за промишлената активност в Китай през ноември.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg