EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

С 500 млн. лв. ББР ще помогне на бизнеса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С 500 млн. лв. ББР ще помогне на бизнеса

mail08:15 | 17.03.2020прегледи 10076 коментарикоментари 0


Държавата ще поеме за 3 месеца 60 процента от заплатите на служителите във фирми, които понасят щети заради коронавируса, обяви на брифинг финансовият министър Владислав Горанов. Останалите 40 на сто от възнагражденията ще бъдат за сметка на работодателите. Министърът съобщи още, че капиталът на Българската банка за развитие се увеличава с половин милиард лева. Така тя ще може да помага на бизнеса чрез изкупуване на дял от дадена фирма за времето, през което тя изпитва трудности. Втората мярка, която банката ще може да прилага, е насочена към търговските банки. 

„През една такава криза няма как всички да излезем сухи от водата. Ще има бизнеси, които ще спрат да съществуват. Вероятно ще има заетост, която ще изчезне. Тази тримесечна мярка за подкрепа на заетостта дава шанс на добросъвестните работодатели, които изпитват временни затруднения заради ограниченията, да минат през кризата, без да прекратяват заетостта на персонала си и да запазят доходите на заетите, и да възстановят обема на бизнеса си“, каза министър Горанов. Той се срещна с представители на синдикатите и работодателите.

„Държавата през фиска не може да замени реалната икономика. Мерките трябва да търсят баланс между това стопанският живот да продължи и същевременно най-засегнатите от първите удари на ограниченията, които налага епидемиологичната обстановка, да могат да получат достатъчно подкрепа, за да продължат да функционират. Тези мерки са с хоризонт до няколко месеца. Тънкият баланс между използването на резервите, за да можем максимално плавно да преминем през кризата, изисква много добър и постоянен диалог и здрав и хладен разум в представителите на отделните засегнати страни“.

Горанов отново подчерта, че цялата стопанска дейност е разрешена и може да се провежда – строителство, услуги, банкова дейност, и припомни, че основната цел на заповедта на министъра на здравеопазването е социалното ограничаване, струпването на хора на едно място.

За подкрепата за съхраняване на заетост ще предложим изменение в Кодекса за социално осигуряване и ще изградим механизъм, по който юридически лица, изправени пред избора дали да освободят свои служители, или да си дадат шанс да ги задържат при себе си, да могат да се възползват от подкрепа от страна на държавата в размер на 60% от възнагражденията, които са плащали досега. Това ще става чрез кандидатстване пред службите по заетостта с подаване на информация за броя и конкретни данни за лицата, да които искат подкрепа. След това тази подкрепа ще бъде трансферирана към юридическите лица, които ще я получават. Те, спазвайки основен принцип – солидарността, ще трябва да я допълнят до 100% и да не прекратяват трудовите правоотношения с тези лица.

По отношение с анонсираните инструменти в подкрепа на кредитната система, така че тя да е партньор на бизнеса в кризисния етап, ще предложа на правителството увеличение с пакет от 500 млн. лева на капитала на Българската банка за развитие (ББР), който ще служи в две направления - издаване на портфейлни гаранции към търговските банки и ББР да участва временно с опция за обратно изкупуване в капитала на дружества. Така временно ще се осигури безплатно финансиране на компании, които прибягнат до подобно решение.

Владислав Горанов пое ангажимент за открита телефонна линия към Министерството на финансите за въпроси от страна на бизнеса за неразплатени разходи от страна на държавата като платец или възложител./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg