EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

С $30 млрд. задължения PG&E пред фалит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С $30 млрд. задължения PG&E пред фалит

mail16:31 | 31.01.2019прегледи 6065 коментарикоментари 0


Във вторник голямото американско електро- и газоразпределително дружество The Pacific Gas and Electric Co. (PG&E) подаде молба за защита от фалит по Член 11 от Закона за фалитите в САЩ с оглед на огромните задължения на компанията от около 30 млрд. долара, произтичащи от горските пожари в Северна Калифорния през 2017-а и 2018-а година, съобщава Ройтерс.

Собственикът на най-голямата енергийна компания в САЩ  също така подаде искане съдът да одобри 5,5 млрд. долара за финансиране на длъжник във владение (DIP) с големи банки като J.P. Morgan, Bank of America, Credit Suisse и Goldman Sachs, действащи като водещи организатори.

"Финансирането на DIP, когато бъде одобрено, ще предостави на PG&E необходимия капитал, за да се осигури съществена поддръжка и продължителни инвестиции в безопасност и надеждност за очакваната продължителност на процедурата по Член 11", се казва в изявлението на компанията.

PG&E назначи Джеймс А. Местерхарм за главен директор по преструктурирането, а Джон Бокен за заместник главен директор по преструктурирането.

"По време на този процес ние сме изцяло ангажирани с повишаване на усилията ни за безопасност при пожарите, както и за подпомагане на възстановяването на общностите, засегнати от опустошителните пожари в Северна Калифорния", каза главният изпълнителен директор на PG&E Джон Саймън.

Отделно от това, акционерът на PG&E - BlueMountain Capital Management LLC заяви, че е "дълбоко разочарован", че бордът на компанията пренебрегва призивите от множество страни да се откажат от "безразсъдния и безотговорния си план за обявяване в несъстоятелност". Инвестиционният посредник заяви, че ще предложи списък на директорите на борда не по-късно от 21-ви февруари и призова всички заинтересовани страни в PG&E да подкрепят промяната в компанията.

PG&E, която имаше дългова тежест от повече от 18 млрд. долара, заяви по-рано този месец, че ще трябва да продължи реорганизацията под надзора на съда след пожарите, включително т.нар. Camp Fire, който избухна сутринта на 8-и ноември близо до планинската общност на Paradise Pines, убивайки най-малко 86 души в най-смъртоносния и най-разрушителния горски пожар в историята на щата.

Презастрахователната компания Мюнхен нарече Camp Fire най-скъпото природно бедствие в света за 2018-а година и по-рано този месец обвърза общите загуби от него на 16,5 млрд. долара.

PG&E, която беше обявила несъстоятелност за пръв път през 2001-а година, предупреди през ноември, че може да се сблъска със "значителни задължения", надвишаващи застрахователното покритие, ако се установи, че нейното оборудване е причинило Camp Fire и други пожари. По-рано този месец щатската пожарна агенция заяви, че оборудването на PG&E не е виновно за пожар от 2017-а година в калифорнийски винарски район, но компанията се оказа изправена пред десетки съдебни дела от собственици на домове и фирми, които изгарят по време на този и на други пожари през 2017-а.

Базираната в Сан Франциско компания осигурява електричество и природен газ на повече от шест милиона клиенти в Северна Калифорния.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg