EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на лихви по депозити през октомври

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на лихви по депозити през октомври

mail13:00 | 10.11.2010прегледи 2611 коментарикоментари 0


Октомври отмина под знака на относително висока активност на банките по отношение на промяна на лихви по кредити и депозити, сочи анализът на финансовия сайта www.moitepari.bg. Октомври е месецът, през който трезорите се надпреварваха да предлагат по- изгодни оферти за кредити. Станахме свидетели на понижения на лихви, някои дори чувствително, на отпадане на такси, дори бяха представени и нови продукти. Тенденцията за връщане на офертите с фиксирана лихва за определен период беше подкрепена с предложенията на още една банка през октомври. Така стремежът на банките да предоставят все по-изгодни условия се подкрепи за пореден месец.

Изминалият месец октомври ще бъде запомнен и със старта на промоционални кампании на почти всички банки, които промениха лихвените си бюлетини по срочни депозити. От 7 на брой банки 5 от тях повишиха лихвите си по срочни депозити. Повишенията на лихвите обаче са по-силно изразени при депозитите в EUR и не толкова при тези в BGN. Въпреки, че отчитаме факта повишения на лихви по депозити, нужно е веднага да поясним, че те не променят съществено пазара. Макар и малко завишени, лихвите по депозити остават на значително по-ниски нива в сравнение с началото на кризата. Състоянието през октомври може би ще се окаже временно и понижението на лихвите по депозити вероятно ще се възстанови идните месеци.

По отношение на кредитирането активността на банките през октомври беше концентрирана върху жилищните заеми. При потребителските кредити такава активност не се наблюдава през изминалия месец, сочи анализът на Moitepari. Видима е посоката, в която банките акцентират и това е именно жилищните заеми. Все пак, когато отмине периодът на по-активно коригиране на техните условия, вниманието ще бъде насочено и към потребителските кредити. Нужно е, обаче, да бъде изпълнено едно важно условие – потреблението на населението да се повиши. С ръста му ще нарастват и нуждите от средствата за текущи нужди. Вероятно тогава банките ще бъдат по-активни в предлагането на по-атрактивни оферти за тези цели. Дотогава по всяка вероятност акцентът ще е върху жилищните заеми, защото те са по-солидно обезпечени, а и са носители на доход за много по-дълъг период от време, обобщават от Moitepari.

Индекси МОИТЕ ПАРИ

Срочни депозити

През изминалия месец октомври 5 на брой бяха банките, участващи в индексите, които коригираха лихвените си условия по срочни депозити. Точно толкова всъщност бяха и през изминалия месец, но за разлика от тогава и двата индекси повишиха стойностите си. Разбира се имаше и банки, които понижиха предлаганите лихви, но поради ниското тегло на тези банки в индексите това не оказа влияние върху тях.

Освен по-високите лихви, на които сме свидетели трезорите предпочетоха да повишават лихвите предимно при срочни депозити в EUR и не толкова тези в BGN. Това все повече минимизира разликата в доходностите между депозитите в двете валути. Индекса за доходността по 3-месечни срочни депозити на МОИТЕ ПАРИ показва разлика от 0.50 п.п. между доходността в тези две валути. Само до преди година тази разлика беше от около 1.50 п.п.

3М депозити – BGN

Точно три от банките, участващи в Идекса повишиха условията по най-добрите си предложения, а две от тях ги понижиха. УниКредит Булбанк подобри с 0.82 п.п. офертата си чрез стартиране на промоционална кампания по стандартните си срочни депозити. Отново с промоция Емпорики банк също подобри стандартната си оферта с 0.77 п.п. Третата банка, която подобри най-добрата си оферта по тримесечни депозити беше Интернешънъл Асет Банк. Трезорът стартира нов тримесечно нарастващ депозит, нар. „Асет Изкушение 3”. Банките, които понижиха лихвите бяха Societe Generale Експресбанк и Инвестбанк. И двете банки понижиха с около 0.25 п.п. лихвите по най-добрите си предложения за тази срочност. След тези промени стойността на Индекса вече е 4.63% и бележи нарастване, спрямо предходния месец с 0.02 п.п.

3М депозити – EUR

Тук отново 3 на брой бяха банките, които повишиха лихвите си. Това отново бяха УниКредит Булбанк, Емпорики банк и Интернешънъл Асет Банк, а тези които понижиха доходността по тримесечните си депозити бяха Societe Generale Експресбанк и Инвестбанк. Въпреки понижението в доходността, което предприеха някои от банките стойността на Индекса към месец октомври е 4.12% и бележи ръст от 0.13 п.п. Това е най-голямото повишение на Индекса от година насам.

Потребителски кредити без поръчител и Потребителски кредити с поръчител

Изминалият месец октомври отново не предложи нищо запомнящо се особено що се отнася до заемите с поръчител. Влияние не успя да окаже дори и променената структура на индексите, която обичайно се променя в края на всяко тримесечие. Така, в унисон на слабата активност на банките по отношение на тези продукти, стойностите на индексите се запазиха в граници близки до септемврийските. Октомврийската стойност на индекса по заеми без поръчител бе фиксирана на само 2 базисни пункта под тази за септември достигайки ниво от 18.83%. Също с толкова се понижи и другият индекс. Средната цена на най-добрите предложения за кредити с поръчител през октомври достигна 17.56%.

Ипотечни кредити – BGN

Пореден месец на поевтиняване на офертите в лева. Октомври поднесе нови, още по-евтини предложения за новите клиенти на банките. Октомврийското понижение на цените на най-дорбите предложения на банките за кредит е с цели 20 базисни пункта, за да достигне ниво от 10.28%. Понижението на индекса в такъв размер е трето от началото на годината. Това само по себе си говори за силен мотив на кредиторите да предложат нови и атрактивни оферти на своите бъдещи клиенти. Самият размер на пониженията е показателен за това.

През октомври банките демонстрираха висока активност и това логично резултира върху стойността на индекса. Три бяха банките с промени през десетия месец на годината, и трите бяха в посока подобрение. Най-голямата корекция, на която станахме свидетели е в размер на 67 базисни пункта и е в резултат на промоционална оферта на банката. В допълнение с високото тегло на този трезор в индекса, положителният ефект върху него се усилва. Така банката допринася за намаляване на показателя с 16 базисни пункта.

Ипотечни кредити – EUR

И за евровите заеми октомври беше благоприятен и тенденцията на стремително поевтиняване на заемите беше подкрепена. С 21 базни пункта спадна средната цена на най-добрите предложения на банките, включени в индекса. Достигайки ниво от 8.99% индексът демонстрира поредното значимо понижение.

Банките, съдействали да станем свидетели на това поевтиняване са с 2 повече от левовия индекс. Отново всички банки с промени са с промени в положителна посока. Корекциите са с над половин пункт при 3 от банките, което е и в основата на чувствителното понижение на индекса. Сумарно тези три банки допринасят за падането на показателя с 15 базисни пункта.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg