EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спад на лихвите по депозитите през декември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на лихвите по депозитите през декември

mail11:24 | 14.01.2010прегледи 1099 коментарикоментари 0


В последния месец на годината банките показаха завидна активност – отново в сегмента срочни депозити. Познатата досега тенденция за намаляване на лихвите им се запази и през декември. Значителен беше броят на банките, които предприеха подобни стъпки. Не бяха рядкост прекратяванията на промоции, както и анонсирането на нови такива.
Месецът отмина под знака на изключително ниска, дори липсваща активност при кредитите. При потребителските такива, промени липсваха, а при ипотечните бяха само при две банки.
За разлика от кредитирането, декември се оказа особено динамичен при застрахователите. В разгара на кампанията по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” застрахователните компании не остана безучастни и представиха своите предложения. В голямата си част от тях, обаче, те бяха по-скъпи, което беше в противовес на обичайната практика цените да падат в този период. Разбира се имаше и такива компании, които предложиха по-ниски цени, но те бяха малко на брой, на фона на повишаващите ги.

Срочни депозити
Равносметката от изминалия месец по отношение на промени по срочни депозити се състои в следните няколко аспекта. На първо място се запази тенденцията от преди няколко месеца на понижаване лихвени им равнища. Наблюденията ни са, че лихвите по тримесечните срочни депозити в BGN и  EUR достигнаха стойностите си от март – април 2009 г. През изминалия месец обаче и не липсваха нови промоционални предложения на банките, които бяха свързани с настъпващите коледни и новогодишни празници. Това, от друга страна, беше съпроводено и с прекратяване на някои от най-добрите промоционални предложения по срочни депозити, предлагани до момента. 

Потребителски кредити
Декември не беше месецът, в който може да се каже, че банките бяха активни по отношение на потребителските кредити. За всичките му 31 дни нито една банка не предприе, каквито и да е стъпки към промяна на условията по потребителските заеми. Липсваше активност както в посока на подобряване, така и в посока на влошаване. Очевидно е, че банките акцентираха за пореден месец върху условията по депозити и поради тази причина по-в страни от полезрението им останаха не само потребителските, но и ипотечните кредити.

Жилищни и ипотечни кредити
Само две банки през декември демонстрираха активност по отношение на тази категория кредити. През декември банките, които все пак промениха своите условия бяха Юробанк И Еф Джи България и Райфайзенбанк. Първата премахна таксата за усвояване на кредита, която до този момент беше 1.50% от размера на кредита, а Райфайзенбанк от своя страна намали с 0.60 % лихвите си за заеми над 15 г.

 

Статистика „Лоши кредити”

Изт.: БНБ и изчисления на МОИТЕ ПАРИ. Данните са към 31.12.2009 г.

 

Застраховка „Гражданска отговорност”
В разгара на кампанията по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите застрахователните компании също се оказаха доста активни. За разлика от изминали кампании обаче за пръв път не беше забелязано масово понижаване на цените на  застраховките.


Източник: Moitepari.bg 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg