EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спад на лихвите по кредити и депозити през септември

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на лихвите по кредити и депозити през септември

mail13:45 | 13.10.2010прегледи 2193 коментарикоментари 0


Новият бизнес-цикъл започна с умерена активност на банките, обобщават от сайта www.moitepari.bg. Раздвижване се наблюдаваше както при депозитните, така и при кредитните им продукти. Активността на трезорите не измени на досегашната линия и отново корекциите бяха в същата посока, а именно понижения на лихви – както по кредити, така и по депозити. И през септември банките бяха по-активни в корекциите си по спестовните си продукти, като кредитните леко изоставаха. Независимо от това имаше положителни промени както при ипотечните, така и при потребителските заеми.
Индекси МОИТЕ ПАРИ
Срочни депозити
През изминалия месец септември пет на брой бяха банките, участващи в индекса, които коригираха условията си по срочни депозити. Интересното е, че трезорите предпочетоха да понижават с по-висок размер лихвите по депозити в EUR, докато тенденцията до момента беше да понижават тези в BGN. Ако това поведение се запази съвсем скоро ще се изравни лихвения марж между двата индекса. Това означава, че ще е безразлично каква ще е валутата на депозита (BGN или EUR), от гледна точка на доходността.
Друга интересна констатация е, че се забелязаха макар и плахи опити част от банките да повишат предлаганите лихви. Корекции в посока подобрение на предоставяните лихви скоро не бяхме отчитали. Въпреки това се запази общата тенденция понижения.

3-мес депозити - BGN
През изминалия месец три от банките, участващи в Индекса понижиха най-добрите си предложения, а две от тях ги подобриха. Трезорите, които влошиха офертите си са: ПИБ, ПроКредит Банк и ОББ. Най-чувствително се оказа понижението по тримесечни стандартни срочни депозити на ПроКредит Банк, където лихвата се понижи с 1.29 п.п. Като цяло това не изигра голяма роля в стойността на Индекса, главно поради ниския относителен дял, който заема банката в него. Противно на очакванията две банки увеличиха предлаганите лихви. Това бяха Райфайзенбанк и Тексимбанк. Първата банка повиши с 0.26 п.п. лихвата по депозит „3+3”, а Тексимбанк стартира нов промоционален депозит, който е с 0.63 п.п. по-висока лихва от съществуващото предложение. В крайна сметка обаче към края на месец септември стойността на Индекса в тази валута се понижи с 0.09 п.п., за да достигне стойности от 4.61%.



3-мес депозити - EUR

В тази валута Индекса претърпя по-чувствителни корекции, отколкото този в BGN. Тук отново 3 на брой бяха банките, които понижиха лихвите си. Това отново бяха ПИБ, ПроКредит Банк и ОББ. ПИБ понижи лихвата по най-доброто си предложение за срок от 3 месеца с 0.32 п.п., а при ОББ корекцията беше с 0.62 п.п. Най-значимо обаче се оказа и този път понижението на лихвата по тримесечния стандартен срочен, където лихвата се понижи с 1.78 п.п.  Банките, участващи в Индекса, които подобриха най-добрите си оферти бяха Тексимбанк и Райфайзенбанк. Това обаче на успя да спре спада на Индекса и неговата стойност се понижи с 0.16 п.п., за да достигне стойности от 3.98%.

Потребителски кредити с и без поръчител
Месец септември отмина, без да предложи нови тенденции в посоката на движение на двата индекса. Единствено с корекция в посока надолу беше индексът по потребителски кредити без поръчител. Той се понижи до ниво от 18.84%, което е 21 б.п. по-ниско от предходния месец. По-ниската стойност се дължи на промоционалната кампания на Societe Generale Експрес банк, при която заемите, които се отпускат за без такса за кандидатстване и управление на кредита.
Другият индекс запази стойността от август – 17.57%.


Ипотечни кредити – BGN

За пореден месец индексът отбелязва понижение. Този път с 17 базисни пункта и достига ниво от 10.48%. През изтеклия септември три бяха банките, които повлияха стойността му, като две от тях съдействаха за понижението му и една беше със завишени параметри в края на месеца. С по-добри условя бяха Юробанк И Еф Джи България и Societe Generale Експресбанк. Единствената банка с леко влошени параметри беше ОББ.

Ипотечни кредити – EUR

Индексът в евро също се понижава, с 12 б.п. Новото ниво на показателя е 9.20%. За разлика от левия индекс, при евровия се наблюдаваше по-голяма динамика. Пет бяха банките, които оказаха влияние върху показателя, като само една от тях беше с негативно влияние.
Банките с по-добри предложения бяха Банка Пиреос България, Юробанк И Еф Джи България, Райфайзенбанк и Societe Generale Експресбанк. И при евровите заеми отново ОББ беше тази, която леко влоши своите параметри в края на месеца.


Статистиката на БНБ и Моите пари отчита повишение на лошите кредити на месечна основа, както по потребителските, така и по жилищните и ипотечни кредити.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg