EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на заплатите в ЕС, в България +7,3%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на заплатите в ЕС, в България +7,3%

mail12:00 | 19.06.2015прегледи 1088 коментарикоментари 0


zoom_sssРъстът на заплатите в еврозоната, в целия ЕС и в частност в България се ускори през първото тримесечие на 2015 година, като в същото време беше отчетен и по-бърз темп на растеж на общите разходи за труд, показват данни на европейската статистика. Това е добър знак за европейското икономическо възстановяване и сигнал за измъкване от продължителния период на падащи цени (от периода на дефлация, засегнал голям брой страни-членки, в т.ч. и нашата страна).

Eвростат публикува и статистика, показваща стабилизация на нивата на свободните работни места през първото тримесечие, което обаче предполага, че безработицата на Стария континент е малко вероятно да регистрира съществено понижение през следващите месеци на настоящата година.

През първите три месеца на 2015 година заплащането на труда в еврозоната нарасна на годишна база с 2,2% след повишение с едва 1,1% през последното тримесечие на миналата година, докато в целия Европейския съюз беше отчетен ръст с 2,4% след повишение с 1,4% в края на 2014 година.

В същото време цената на работната сила (включваща данъци и други разноски) скочи с 2,2% в еврозоната и с 2,5% в ЕС след повишение съответно с 1,2% и с 1,5% през последните три месеца на миналата година.

Солидният ръст на заплатите и на цената на труда в еврозоната през първите три месеца на настоящата година е позитивен сигнал за ЕЦБ, тъй като предполага повишение на инфлацията в региона през следващите месеци.

Данните на Евростат за България показват ръст на заплащането на труда в началото на 2015 година с цели 7,3% спрямо първото тримесечие на миналата година, когато беше отчете растеж от 2,4% и след повишение на заплатите с едва 2,2% през последните три месеца на 2014 година. По този показател нашата страна заема челно място сред всички 28 страни-членки на ЕС, следвана от Латвия (повишение със 7,2%) и Румъния (със 7,1%).

Цената на работната сила в нашата страна нарасна през трите месеца до края на март с 6,9% на годишна база след повишение с 3,2% в началото на миналата година и с 2,8% през последното тримесечие на 2014-а година. По този показател България е на трето място в целия Европейския съюз, изпреварена единствено от Латвия (повишение със 7,3%) и Румъния (със 7,1%).

Междувременно Евростат оповести и данни за повишение на вакантните работни места в еврозоната и в целия ЕС през първото тримесечие на 2015 година с 1,7% на годишна база - без промяна спрямо данните на ЕС за края на миналата година и след повишение с 1,8% в еврозоната. Това е относително добра новина за европейците, търсещи работа, но свободните работни места остава далеч под нивата от преди финансовата криза през 2008 година, като настоящото темпо на повишение на вакантните свободни места не е достатъчно, за да предизвика рязко понижение на все още високата безработица в региона.

Според Евростат свободните работни места в България през първите три месеца на настоящата година се повишиха по-скромно с 0,9% спрямо същото тримесечие на миналата година, когато те нараснаха със аналогично темпо и след по-слаб растеж с 0,7% в края на 2014-а година./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg