EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръст на бюджетния дефицит на САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръст на бюджетния дефицит на САЩ

mail16:07 | 21.01.2016прегледи 2312 коментарикоментари 0


Бюджетният дефицит на САЩ през настоящата фискална година ще нарасне над темпът на покачване на икономиката за пръв път от финансовата криза насам, предаде "Файненшъл таймс".

Данни на Бюджетния офис към Конгреса на страната показват, че дефицитът през 2016 г. ще нарасне с повече от 105 милиарда долара над нивото си от миналата фискална година, като общият му размер ще достигне 544 милиарда долара. Така дупката в правителствените финанси ще бъде равна на 2,9% от брутния вътрешен продукт на САЩ при 2,5% през фискалната 2015 г. През периода от 2016 до 2025 г. кумулативният бюджетен дефицит ще достигне 1,5 трилиона.

Покачването на бюджетния дефицит на САЩ се случва след няколко години на свиване на дупката във финансите на правителството, през които БВП на страната регистрира растеж. От Бюджетния офис предупреждават, че при настоящия темп на покачване на разходите на властите, до 3 десетилетия номиналният му размер, който не включва нефинансираните задължения, ще нарасне до 155% от брутния вътрешен продукт - най-високата стойност на задълженията на страната в историята.

„Толкова висок и бързо растящ дълг ще окаже сериозни негативни последици за бюджета и нацията", посочват от институцията в доклада си. Дългът на САЩ достигна 73,6% от БВП през миналата година и се очаква да се покачи до 86,1% от БВП към 2026 г.

"Нарастването на бюджетният дефицит в момент, в който икономиката расте, е тревожен феномен. Ръстът на дефицита отразява абсолютната липса на политическа воля за каквито и да е било компромиси при съставянето на бюджета", коментира и президентът на Комитета за отговорен федерален бюджет Мая Макгинес.

Кандидатите за президенти на страната често изтъкват плановете си за прозрачни и отговорни бюджети, но голяма част от целите им всъщност биха довели до увеличаване на разходите на централното правителство. Например плановете за данъчна реформа на републиканеца Доналд Тръмп ще доведе до покачване на правителствения дълг до 80% от брутния вътрешен продукт до 2036 г., ако не е съпроводен с тежко съкращаване на разходите, според данни на Центъра за данъчни политики.

От Бюджетния офис очакват икономиката на САЩ да нарасне с 2,7% през настоящата година спрямо 2% през 2015 г. Прогнозата на институцията сочи, че през следващата година ръстът на БВП ще достигне 2,5% на годишна основа, а в периода 2018-2020 г. той ще свие отново до 2%. Скоростното покачване на икономиката на страната ще бъде възпрепятствано от бавното възстановяване на пазара на труда и от ниския темп на връщане на индивидите на него.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4189