EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ръководството на БГНЕС напусна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ръководството на БГНЕС напусна

mail08:55 | 28.10.2013прегледи 2003 коментарикоментари 0


zoom_sssГлавният редактор на агенция БГНЕС Зелма Алмалех и първият заместник главен редактор и редактор “Вътрешни новини” Стефан Джамбазов напуснаха медията, става ясно от пост на самата Алмалех във профила й във Facebook. “Споделям с всички приятели, че със Стефан нямаме вече нищо общо с това, което се пише в БГНЕС и не желаем да имаме.”  Тя допълва още: “Благодаря ви, скъпи приятели. Заедно сме, защото се случват отвратителни неща, като червено-кафявите банди щурмували днес нашия Университет!” В коментар синът на двамата журналисти допълва също в профила си: “Горд съм с родителите си заради решението им да подадат оставки. Причината: Лъжите и корупционната редакционна политика, подчинена на управляващата олигархия в България, представяна за “журналистика” от техните работодатели в bgnes.bg”.

Създател и ръководител на агенция БГНЕС е известният журналист Любчо Нешков, който в периода на войната в бивша Югославия, бе военен кореспондент на БНТ там. 

Какво се случва в българската журналистика? Само преди месец държавната Дойче Веле прекрати договорите си с двама водещи български журналисти Еми Барух и Иван Бедров. Обяснението беше, че те нарушавали журналистическите стандарти в коментарите си. По-късно стана ясно, че драстичното решение на радиото е след получено писмо от Цветан Василев, собственик на КТБ, в което той се оплаква, че срещу него и банката му се води непочтена кампания именно от тези двама журналисти чрез германската медия.
Сега виждаме взрив в една от уважаваните български информационни агенции – БГНЕС.
Какво в политиката й доведе до това?  През  последните месеци тя изцяло подкрепя правителството и управляващото в момента мнозинството – БСП-ДПС-Атака, често атакува президента на републиката, филтрира новини, което на практика обърква и останалите медии, които ползват агенцията, и й се доверяват. Но процеси са вървели явно и зад кулисите, за да се стигне до днешното оттегляне. 
„Информационна агенция БГНЕС стартира през 2001г . Тя е частна независима информационна агенция, която има за цел да информира бързо, точно и обективно за всички събития в страната и чужбина”, пише в профила на агенцията.

 Публикуваме  коментарът на  Стефан Джамбазов в рубриката на агенцията "Без филтър" от 27.10.2013 година

" С младостта си имате право"

Сегашната студентска стачка ми напомня една друга, преди 23 години. Тогава, през 1990 година, студентите окупираха сградата на Софийския университет и кръстовището пред него. Те искаха демокрацията, която още не беше дошла. Оказа се, че и сега все още липсва.

Защото демокрацията не е само да спазваш правилата, но и да живееш в един морален свят. Нищо, че някои казват, че между морала и политика нямало връзка. И когато са изпълнени демократичните процедури (колкото и спорни да са в някои случаи) нямало проблем в обществото. Напротив, има. Защото всички решения на политиците трябва да са ясни и прозрачни. И да носят отговорност за тях. И когато протестиращите питат "Кой предложи Пеевски?", това не е просто риторичен въпрос, а въпрос за механизмите в тази държава. Да си спомним думите на лидера на ПЕС и БСП Сергей Станишев при избора на Пеевски пред неговите парламентарни съпартийци: "Ако не изберем Пеевски, правителството пада!" А защо пада правителството? Очевидно не защото контрабандата, с която щял да се справи Пеевски, за броени дни ще го срути?! Контрабандата, която не срути Борисов и компания толкова години?! Не че не трябва борба с нея, но не в нея е проблемът за бързия избор. Очевидно става дума за нечия подкрепа, която ще бъде оттеглена… Това е въпрос за механизмите в държавата и кой я управлява.

Дълго време смятах, че протестиращите не са прави. Че едно легититмно избрано правителство трябва да бъде оставено да работи. Че на протеста излизат шоумени, които си правят удоволствието. Но когато това правителство правеше поредните си грешки, все мислех, че е въпрос на съзряване. Оказа се, обаче, че не толкова правителството е калпаво, въпреки че и в него има достатъчно калпави министри и зам. министри, въпреки и безспорни професионалисти. Парламентът е калпав. Това лъсна особено с последното му решение за удължаване на мораториума за покупка на земя от чужденци. С което ние реално, наистина се отричаме от Европейския съюз. За Бойковите хора, които се били объркали не говорим, но от БСП само четирима (4 броя) депутати бяха против – Михаил Миков, Сергей Станишев, Георги Кадиев и Филип Попов… За каква европейска перспектива говорим. Едно решение на войнстващия популизъм.

И самото правителство се обяви против това решение. Как ще стане на практика да бъде преразгледано. И ако евентуално стане, какви са тези фортиции – напред - назад. За каква принципи можем да говорим – добри или лоши? Наистина това правителство трябва да си отиде, но пак казвам, вината не е само негова, вината е на парламента, на което то е заложник. На безпринципната връзка на БСП с "Атака", по принуда на обстоятелствата, на пируетите на ДПС, колкото и сега да изглеждат европейски. Не приемах протестите, защото не виждах никаква реална алтернатива. И сега все още не виждам. Сегашните младежи са ощетени, защото преди 23 години имаше една реална политическа сила с реална перспектива. Която все повече се загубва, след като и Европа поставихме под съмнение. Остава един сал Шенген, но и той все повече се губи, след като няма подходящата политика за бежанците. И все пак, младите искат своето бъдеще и то тук, в България. Защото Шенген за умните и образованите изобщо не е проблем. Въпросът е те да са тук, до нас и при нас. И заедно да работим за едно друго бъдеще за България. А преди 23 години, имаше същите обвинения за политическа поръчка към студентите, когато бяха окупирали Университета. Че не си гледат ученето, а се занимават с политика. Но какво искаме – безгласни отличници или хора с активно гражданско съзнание? Но нищо в обществото не се е променило.

И затова, колкото и да ни е неприятно, трябва ли да се учудваме, че отново има възгласи като "червени боклуци", изрази, които трябваше отдавна да сме забравили. И причината не е само в неуспелите десни партии. Да, може изборите да не са изход и да са без алтернатива, но поне всеки идващ на власт ще има много неща наум. Пък някой ден и народът може би ще стане по-мъдър.

Преди 23 години до студентите в аудиторията, която бяха окупирали, застана едни голям български поет - Георги Величков. Спомням си неговите думи, които успях да документирам във филма си "Надежда". Дойдох при вас, за да ви кажа, че вашата акция пречи на България, каза тогава Георги Велчиков. Но видях умни, свежи, млади хора. И моето желание се изпари. Съжалявам само, че ме болят шиповете и не мога да легна до вас. Не с всичко с вас съм съгласен. Но младостта е права със самата си младост. Бог да ви пази! Това каза Георги Величков преди 23 години. Дано все още има надежда. 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161