EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

РЦБ запази ОЛП на 7.25%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

РЦБ запази ОЛП на 7.25%

mail15:34 | 02.05.2018прегледи 1714 коментарикоментари 0


На заседанието си в петък Централната банка на Русия (РЦБ) запази основния си лихвен процент на ниво от 7,25%, цитирайки наличието на несигурност във връзка с неотдавнашното отслабване на рублата и засилващото се геополитическо напрежение, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Съветът на директорите на банката взе решение да остави без промяна основната руска лихва на ниво от 7,25%, след като за последно намали лихвената ставка с 25 базисни пункта на заседанието през месец март (осмо понижение на лихвите от началото 2017 година насам).

Централната банка на Русия посочи, че по-нататъшната промяна на лихвените ставки ще зависи от инфлационните рискове и от икономическите развития, но добави, че провежданата от нея парична политика през 2018 година ще стане по-неутрална.

РЦБ също така отбеляза, че отслабващата в последно време местна валута (рублата) ще доведе инфлацията в страната по-бързо до целевото ниво от 4%, като в същото време тя не смята, че има риск инфлацията да надвиши този праг.

Трябва да се има предвид, че руските финансови пазари бяха разтърсени сериозно след новите санкции на САЩ спрямо Русия, наложени на 6-и април, които бяха насочени към бизнес магнати (олигарси) и руски държавни служители. Това доведе първоначално до силна обезценка на рублата към 16-месечно дъно, след което обаче тя възстанови част от загубите си, намирайки подкрепа от нарастващите цени на петрола към три и половина годишни върхове.

"Остава несигурността относно потенциалното въздействие на последните събития върху инфлационните очаквания", посочи Централната банка в изявление след края на днешното заседание.

Само преди месец РЦБ сигнализира, че възнамерява да продължи да намалява лихвите на фона на рекордно ниската инфлация за постсъветския период на страната от 2,2 на сто.

Централната банка посочи днес, че потребителските цени през март са нараснали с 2,5%, като очаква те да се повишат през април с между 2,3% и 2,5%.

РЦБ също така запази прогнозите за растежа на БВП на Русия през 2018 година с между 1,5% и 2,0%.


Тагове: РЦБ, ОЛП
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg