EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Руснаци купуват ТЕЦ Марица Изток 3?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руснаци купуват ТЕЦ Марица Изток 3?

mail11:43 | 16.02.2011прегледи 2721 коментарикоментари 0


Загадката около съдбата на българската ТЕЦ Марица Изток 3, собственост на италианския енергиен гигант Енел /Италианската национална електрическа компания/, изглежда приключва, след като генералният директор компанията Фулвио Конти каза, че на 14 март ще бъде официално съобщено решението относно продажбата й, съобщават електронното издание на в. "Република" и италианската информационна агенция АСКА. Конти уточни, че Енел води преговори с два потенциални
купувача."На прага сме на взимането на окончателното решение. Надявам се, че ще бъдем в състояние да го съобщим на 14 март", подчерта той днес в Мадрид, където Енел за втори път организира така наречения Ден на Енел за устойчиво развитие, на който представя бъдещите си планове.
На 14 март ще се състои заседанието на управителния съвет на Енел, на което ще бъдат представени резултатите от фискалната 2010 г., припомнят двата италиански източника. Според запознати компаниите, с които преговаря Енел, са руската Интер Рао и американската Контуър глоубъл.

Както е известно Енел притежава 73% от "Марица Изток", а останалите 27% са собственост на НЕК.
Преди месец руският в. Ведомости съобщи, че държавна компания Интер РАО ще тегли 300 млн. евро кредит за купуването на ТЕЦ „Енел Марица Изток 3“. Според изданието на специално заседание на 21 февруари акционерите на Интер РАО трябва да одобрят кредитните договори с три държавни руски банки - Газпромбанк /собственост на Газпром/, Сбербанк и Внешторгбанк. Според Антон Назаров от Интер РАО преговорите с Енел все още не са приключили, тъй като става въпрос за комплексна сделка, предвиждаща и размяна на активи. Преди това се споменаваше, че Интер РАО ще размени акциите на Енел в българския ТЕЦ с миноритарния си дял в съвместната руско-италианска компания „ОГК-5“. Освен това се казваше, че предмет на сделката е и ветропаркът на Енел в България. Към българската компания проявява интерес и американската „Контур Глобал“. Ако преговорите приключат с успех Интер РАО  ще стане собственик на една от най-големите и модерни топлоцентрали в страната. Преди няколко години „Мечел“ придоби мажоритарния дял от русенската ТЕЦ.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg