EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Enel продава ТЕЦ "Енел Марица изток 3"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Enel продава ТЕЦ "Енел Марица изток 3"

mail15:22 | 18.03.2010прегледи 2303 коментарикоментари 0


Италианската енергийна компания  Enel планира да продаде българската ТЕЦ "Енел Марица изток 3", на която е мажоритарен собственик, е казал Фулвио Конти, главен изпълнителен директор на компанията на пресконференция в Лондон в отговор на журналистически въпроси за плановете на компанията в България, съобщава БТА.
"Причината да продаваме не е, че не сме доволни от централата, напротив, изключително доволни сме. Причината е, че това е единственият ни актив и не успяхме да го интегрираме с други енергийни дейности като например дистрибуционна мрежа", каза Конти.
Enel представи в Лондон инвестиционните си намерения в световен мащаб. Компанията експлоатира от 2003 година ТЕЦ Марица Изток 3. През май 2009  приключи рехабилитацията и модернизацията на централата на стойност около 700 милиона евро. Така общата мощност на ТЕЦ беше увеличена от 840 на 908 мегавата, а експлоатационният й живот удължен с 15 години. Enel изгради и две сероочистващи инсталации, чрез които емисиите серен диоксид бяха намалени с 94 процента.Компанията е най-голямата енергийна фирма в Италия и втората по инсталирани мощности в Европа. Дейностите й са свързани с производство, разпространение и продажба на електроенергия и природен газ.
Преди месец стана ясно, че General Electric е спечелил договор за обновяване на два електростатични утаителя в ТЕЦ "Енел Марица-Изток 3". Изцяло ще бъдат реконструирани полета 1 и 2 на утаителя на втори генератор, с което отделяните вредните емисии ще бъдат сведени до нива под 50 милиграма на кубичен метър. За целта използваният досега въртящ се чук за премахване на твърдите частици ще бъде заменен с модерна top-rap ("покривно почукване") технология. По този начин ще се подобри и надеждността на устройствата, ще се намалят разходите за поддръжката им.
"Нашата технология и отговорността, с която подхождаме към предоставяните от нас услуги, ни помогнаха да постигнем успех в предишните етапи от преоборудването на "Енел марица-Изток 3". През 2005 г. американската компания спечели договор за внедряването на технологията "покривно почукване" на полета 3 и 4 на всичките електростатични утаители в "Енел Марица-Изток 3".

 

 Еnel планира да инвестира  30 милиарда евро до 2014 година, като за периода 2010-2014 година, компанията очаква брутната й печалба през тази и идната година да бъде на нивото от 2009 г. или около 16 милиарда евро. Прогнозите са до 2014 г. тя да достигне 19 милиарда евро. Активите, които ще продава компанията, са на стойност около 7 милиарда евро, като целта е да се намалят дълговете й още през 2010 година. През 2009 г. нетните дългове на дружеството са били за близо 50,9 милиарда евро, като целта е още до края на тази година да спаднат до 45 милиарда евро, а през 2014 г. да намалеят до 39 милиарда евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg