EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руското правителство прогнозира слаб ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руското правителство прогнозира слаб ръст

mail12:30 | 19.05.2014прегледи 837 коментарикоментари 0


Руското правителство одобри базов вариант на прогноза за социално-икономическото развитие през 2014-2016 година, съобщи пред журналисти министърът на финансите Антон Силуанов, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му той не е много оптимистичен, за което е станало въпрос на заседание на правителството. Икономическият растеж на Русия през 2014 година се очаква да бъде 0,5%, като има и по-оптимистични прогнози, съобщи по-рано руският премиер Дмитрий Медведев, визирайки обаче периода 2014-2017 година.
„Разчитаме на ускоряване на темповете на увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) до 2-3 процента, но това също ще зависи от редица фактори”, отбеляза Медведев.
Прогнозата за социално-икономическо развитие на Русия за периода 2014- 2017 година трябва да бъде балансирана от гледна точка на макроикономиката и да създава степен на сигурност за гарантирането на изпълнението на социалните задължения, добави премиерът.
Министерството на икономическото развитие (МИР) очаква нарастване на БВП на Русия с 0,9 процента на годишна основа през второто тримесечие, а през третото и четвъртото - с 0,1 на сто,се казва в проекта на обновената прогноза на ведомството. Въз основа на тези данни се очаква икономиката на страната тази година да нарасне с 0,5 на сто, което съответства на консервативната прогноза на МИР. По данни на Росстат през първото тримесечие на тази година БВП на Русия се е увеличил с 0,9 процента, което е над оценката на МИР за икономически растеж от 0,8 на сто. На годишна основа растежът през февруари беше също 0,9 на сто, а през януари - 0,7 процента. Според предварителната оценка на МИР през първото тримесечие БВП се е свил с 0,5 на сто без отчитане на сезонните фактори спрямо четвъртото тримесечие на 2013 година. Това е първият спад след три поредни тримесечия растеж. Преди това министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев заяви, че не изключва спад на БВП през второто тримесечие с 0,1 на сто със сезонно изглаждане и че е възможна рецесия.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg