EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Руският газ заплашен от алтернативен добив

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руският газ заплашен от алтернативен добив

mail13:00 | 10.04.2012прегледи 408 коментарикоментари 0


Руските износители се сблъскват със силната конкуренция на  производителите на нетрадиционен газ, пише в. "Независимая  газета" в публикация под заглавие "Газова неопределеност". Изданието цитира проучване на руския Институт за енергийни  изследвания РАН за тенденциите на световната енергетика. Според  изследването до 2035 година се очаква търсенето на газ в света  да нарасне с 55 процента спрямо 2011 година. Около 85 на сто от  това увеличение ще дойде от развиващите се страни.
Запасите от природен газ в света са напълно достатъчни за  осигуряване до 2035 година на средно годишно търсене от 5  трилиона куб. метра. При необходимост производството може да се  увеличи с още 0,5 трилиона куб. метра.
Голяма неяснота за развитието на пазара и международната  търговия е свързана с нетрадиционния газ. Става дума на първо  място за развитието на добива на шистов газ, което набира такива обороти, че Съединените щати в близка перспектива могат да  станат напълно независими и дори чисти износители на газ. Износът ще се осъществява във вид на втечнен природен газ за  Азиатско-тихоокеанския регион и за Европа, които ще станат  основни вносители на газ. При това би трябвало да се отчете, че енергийното потребление в Европа расте с бавни темпове от 0,7 на сто годишно, като най-голямо увеличение на търсенето се отчита в Турция и Полша. През 2035 година една трета от потребявания в азиатските страни газ ще се внася от Близкия изток и страните от Общността на независимите държави (ОНД).
В проучването се отбелязва, че именно растежът на  потреблението, а следователно и производството на електроенергия е основен двигател на увеличеното търсене на газ в развиващите  се страни, където също така бързо нараства и потреблението на  газ в промишлеността.
Очаква се добивът на газ да се увеличава навсякъде по света, освен в Европа, а към края на 2035 година една десета част от  добива ще бъде нетрадиционен газ. превод БТА


Тагове: газ, Русия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045