EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Руските "увисващите" проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Руските "увисващите" проекти

mail15:15 | 09.07.2009прегледи 804 коментарикоментари 0


kran_L
Кармелита Денева

Днес МС дава на отсечката от газопровода Набуко, която ще преминава през България, статут на обект с национално значение, съобщи пресслужбата на МС. Така значително ще се съкратят сроковете за провеждане на необходимите административни процедури за стартиране и изпълнение на проекта. На 13 юли се очаква премиерът Сергей Станишев да пътува за Турция, където ще бъде подписан договора за изграждане на газопровода Набуко от всички държави, участнички в него.
Преди два дни президентът Първанов прикани новото правителство да покаже приемственост по отношение на руските енергийни проекти, които бяха договорени с Русия по време на мандата на отиващото си правителство. Според Първанов конкурентният на Набуко руски газопровода Южен поток е от голяма важност, но има опасност, ако не се включим в графика за реализацията му, трасето да заобиколи България. "Много повече гаранции за природен газ има по отношение на Южен поток и много повече работа ще има да свършим за Набуко”, отбеляза той. Държавният глава спомена, че колкото повече се бави проектът АЕЦ Белене, толкова повече той се оскъпява, но централата гарантирала бъдещето на икономиката и енергетиката в България. "Нямаме право да стопираме тези проекти", заключи Първанов.
Част от руските медии веднага след изборите на 5 юли дискутираха подробно бъдещото на руските енергийни проекти в България. "Рабкор", eлектронно руско списание, в статия припомня, че Москва "активно се опитваше да осъществи в България редица стратегически проекти", като в този си стремеж тя е разчитала на помощта на София. Става дума за газо и нефтопровода Южен поток, Бургас-Александруполис и АЕЦ Белене.
„Съдейки по всичко тези проекти като минимум ще се окажат в увиснало положение. Тъй като техни непримирими критици има както в ГЕРБ, така и в на първо място в „Синята коалиция”. Възможно е точно такъв изход на изборите да са се опитвали да подготвят и европейските структури, тъй като още година преди това те отказаха на правителството на Станишев да отдели помощи в рамките на инфраструктурните програми на ЕС”, отбелязва още изданието. В края на статията се твърди, че е възможно да се "намери подход" и към лидерите на ГЕРБ. „Най-малко в средите на отделни представители на руския бизнес, тъй като Борисов като ръководител на охранителната агенция Ипон е работил с компанията "Лукойл- България". Победата на проевропейската ГЕРБ може сериозно да наклони България към Европа и зле да се отрази на руските енергийни проекти, коментира и електронното издание "Взгляд".
„Време новостей” обаче отбелязва, че в България, която е член на ЕС и на НАТО, но същевременно е традиционен партньор на Русия, смяната на властта едва ли ще ограничи участието на страната в изгодните за нея големи руски енергийни проекти.

Партийните програми


В програмите на ГЕРБ и „Синята коалиция” има известни различия по отношение на руските проекти. ГЕРБ смята, че АЕЦ Белене може да се построи, но само като частен проект, без да се ангажира държавата като гарант на бъдещ държавен заем, какъвто Русия вече обеща, че ще отпусне, тъй като главен изпълнител на проекта е руската компания Атомстройекспорт.
„Синята коалиция” смята, че втора ядрена централа е икономически неефективна и застъпва тезата за изграждане на седми ядрен блок в АЕЦ Козлодуй. В програмата си е запасила още „преразглеждане и мониторинг на мегапроектите АЕЦ Белене, Бургас-Александруполис и Южен поток”, като се дава приоритет за реализацията на газопровода Набуко.

АЕЦ Белене

Строежът на втора ядрена централа бе реанимиран от кабинета на Симеон Сакскобургготски. След като руската Атомстройекспорт бе избрана за главен изпълнител, започна търсенето на инвеститор, който да придобие 49% от собствеността на бъдещото съоръжение. В края на 2008 немската RWE подписа споразумение с НЕК за придобиването на 49 % срещу 2 млрд. евро инвестиции, но месеци по-късно компанията преосмисли намеренията си и на практика замрази участието си. По оценки на НЕК централата ще струва 4 млрд. евро, но според експерти стойността й вероятно ще стигне 6-8 млрд. евро, като една от причините за това ще са вероятно и високите лихви по бъдещия кредит за нейното финансиране. Преди две години Газпромбанк съобщи, че е склонна на отпусне заем. Френската BNP Paribas може да осигури финансиране чак след 2 години. Първият от двата реактора трябваше да заработи през 2013-2015. Досега по различни официални и неофициални данни за размразяването на проекта и подготвителни дейности по него са похарчени около 700 млн.лв.

Южен поток

България ще участва в изграждане на Южен поток, след като подписа през януари 2008 споразумение с Русия. В бъдещето съвместно дружество собствеността ще бъде разпределена по равно между двете страни. Засега не е ясно как България ще финансира участието си в този проект. Първоначалната му цена бе 10 млрд. евро, по западни оценки обаче той ще се окаже по-скъп и не е изключено инвестицията да се удвои. Подводна част на газопровода ще струва $4 млрд /50 на 50 за Газпром и италианската компания ENI, съсобственик на проекта,/, сухоземна част - $15-20 млрд. И тя ще обхваща България - Австрия (1300 километра), плюс разклонение до адриатическото крайбрежие на Гърция (990 километра).1.4 млрд. евро ще струва българският участък на газопровода според данни на Газпром.През Югоизточна Европа и България със сигурност ще минава газопровод, но той ще е само един, смятат експерти, като все още не се знае дали това ще е Набуко или Южен поток. По Набуко ще тече ирански газ, по Южен поток - руски.

Бургас – Александруполис

Идеята е чрез нефтопровода да се транспортира руски нефт към терминали на Средиземно море, като се избегне тежкия трафик и високите такси на Босфора и Дарданелите. Собственик на нефтопровода е международната проектантска компания, в която Русия притежава 51% от капитала, а България и Гърция по 24,5 %. Капацитетът на тръбата е между 35 и 50 млн. тона суров нефт годишно. Предпроектните действия се планира да завършат до края на лятото. Което и българско правителство да стигне до реален старт на отлагания с години тръбопровод, то ще се сблъска с известен негативизъм сред населението на региона, което има сериозни опасения за своя поминък – туризма. Стойността на проекта стигна 1.2-1.3 млрд.евро.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093